Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Ispunjavanje klimatskih ciljeva

Francuska i Norveška grade puteve za punjenje elektičnih vozila

Izraelski start-up Electreon je dobio ponudu za instaliranje revolucionarnog puta za punjenje električnih vozila na autoputevima u Francuskoj i Norveškoj.

Foto: Electreon

U okviru projekta izraelska start-up kompanija će ugraditi u dio autoputa A10 u blizini Pariza i norveškog grada Trondhajma svoj put za punjenje električnih vozila, omogućavajući vozačima da dopune svoja EV vozila dok voze.

Inovacija za punjenje električnih vozila na putu  će otključati niz ekoloških prednosti za ove dvije nacije. Procjenjuje se da u Francuskoj transportni sektor generiše jednu trećinu emisije štetnih gasova u zemlji.

Štaviše, 90% francuske robe se transportuje drumom. Stručnjaci kažu da bi novi put za punjenje električnih vozila mogao smanjiti emisiju CO₂ koju proizvode teretna vozila za 86%.

„Francuski plan za transport sa nultom emisijom da dostigne skoro 9.000 km do 2035. je još jedan primjer široko rasprostranjenog globalnog prihvatanja bežičnog punjenja, i radujemo se što ćemo otkriti naš inovativni proizvod sa značajno povećanim kapacitetom prenosa snage u ovom projektu”, kazao je izvršni direktor i suosnivač Electreona Oren Ezer.

Kako funkcioniše put za punjenje električnih vozila?

Put za punjenje električnih vozila – inače poznat kao bežični električni putni sistem (eng. Electric Road System ERS) – sastoji se od bakarnih kalemova ugrađenih ispod puta i povezanih sa električnom mrežom.

Elektirična vozila su opremljena prijemnikom tako da se neprekidno pune dok se voze putem. Punjenje u pokretu smanjuje zabrinutost kod vozača i znači da baterije mogu biti manje, povećavajući prostor i smanjujući potrebu za sve prirodnim resursima.

Do skoro 2 km ERS se može postaviti za jednu noć bez uticaja na putnu infrastrukturu.

Dekarbonizacija jednog od najprometnijih francuskih autoputeva

ERS će prvo biti instaliran na 2 km dionice autoputa A10 i podržavaće sve tipove i klase vozila.

Put za punjenje električnih vozila će uključivati najnoviju tehnologije Electreon, sa povećanim mogućnostima prenosa energije i funkcijama kao što je praćenje u realnom vremenu.

Iako će se početna faza fokusirati na punjenje komercijalnih e-flota, Francuska ima za cilj da primijeni ERS na svim glavnim putevima kako bi dekarbonizirao putnički i teretni transport, industriju teških kamiona i podržao sve tipove EV.

Louis Du Pasquier, direktor zadužen za dekarbonizaciju u VINCI Autoroutes, rekao je da su „bežični električni putni sistemi posebno obećavajući u smislu ekonomskih i industrijskih uticaja.”

„Oni mogu da dekarboniziraju drumski transport kroz dinamičko punjenje električnih vozila, dok istovremeno smanjuju zavisnost Evrope od sirovina potrebnih za proizvodnju baterija i otvaranja radnih mjesta i industrijskih aktivnosti u Francuskoj, gdje se komponente ovih sistema mogu proizvoditi”, kazao je on.

ERS će revolucionisati javni prevoz u Trondhajmu

Sistem električnih puteva biće postavljen na dionici puta u blizini autobuske stanice u Trondhajmu, pomažući da se bežično napajaju autobusi u lokalnoj oblasti.

Tehnologija će omogućiti proizvođaču autobusa AtB AS da smanji veličinu svojih baterija, sa ciljem da se kompletan električni put u gradu za autobuse, kamione i taksi vozila završi do 2029. godine.

Foto: Electreon

Govoreći o razvoju, Konrad Pütz, direktor transporta u Trondhajmu, rekao je da „induktivno punjenje vozila u pokretu može biti tehnologija od velikog značaja za transportni sektor.”

„Ovaj projekat će biti najrelevantniji za autobuse i kamione. Projekat će pružiti važna znanja za predstojeći tender za autobuse u širem području Trondhajma, koji će biti u funkciji do 2029. godine”, kazao je Pütz.

Električni putevi će ispunjavati klimatske ciljeve

Nedavna studija francuskog ministarstva saobraćaja zaključila je da bi sistem električnih puteva mogao da smanji emisiju iz teretnog transporta za 86% u poređenju sa dizelom, ako se primijeni u velikim razmjerama.

Studija je takođe predložila plan za ugradnju putnih sistema za punjenje električnih vozila na 5.000 km do 2030. i oko 9.000 km do 2035., naglašavajući ambiciozne planove Francuske da postigne klimatske ciljeve.

Prir. N.B.

Izvor: www.innovationnewsnetwork.com

Naslovna fotografija: Electreon

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

E-MOBILNOST

Na Cetinju organizovana promotivna vožnja električnim vozilima

ECO MNE

Elektrifikacija saobraćaja ključna za smanjenje gužvi u urbanim sredinama

E-MOBILNOST

Volvo se oprostio od dizela: Posljednji model sišao sa trake