Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Evropskim lukama biće potrebne investicije od 6,5 milijardi eura za nove projekte vjetroelektrana na moru

Evropskim lukama biće potrebna značajna ulaganja i nova infrastruktura tokom narednih nekoliko godina, kako bi se nosile sa ekspanzijom „offshore” (priobalnih) vjetroelektrana u regionu, navodi se u novom izvještaju poslovnog udruženja WindEurope (Evropsko udruženje koje promoviše energiju vjetra).

Organizacija sa sjedištem u Briselu je u svom izvještaju saopštila da će evropske luke do 2030. morati da ulože 6,5 milijardi evra (oko 7,9 milijardi američkih dolara) kako bi podržale ekspanziju priobalnih vjetroparkova.

Luka Ostend, Belgija – djelovi vjetrogeneratora

Luke od suštinske važnosti za razvoj offshore vjetroparkova

Izvršni direktor udruženja WindEurope, Gils Dikson (Giles Dickson), kazao je da su luke od suštinske važnosti za razvoj priobalnih vjetroparkova.

-Luke su vitalni dio lanca snabdijevanja i logistike koji je potreban za instalaciju, montažu, rad i održavanje sistema offshore vjetroparkova. Ne možemo proširiti postrojenja na moru ukoliko ne proširimo i nadogradimo evropsku lučku infrastrukturu – kazao je Dikson.

Dok države pokušavaju da smanje emisije gasova sa efektom staklene bašte i pređu na čista goriva, postaje jasno da će energija vjetra u tom procesu imati ključnu ulogu.

Iz Evropske komisije ranije je najavljeno da se teži ka tome da kapacitet offshore postrojenja do 2030. godine dostigne najmanje 60 GW, a do sredine vijeka 300 GW.

Prema izvještaju udruženja WindEurope, evropske Vlade opredijelile su se za instalaciju dodatnih 111 GW kapaciteta vjetroelektrana na moru do 2030. godine.

U izvještaju se analizirao odnos između savremenih težnji ka proširenju offshore kapaciteta i prateće infrastrukture. 

-Potrebna su nadograđena ili potpuno nova postrojenja za smještaj većih turbina i za potrebe većeg tržišta – navodi se u izvještaju.

WindEurope je pozvao Evropsku komisiju da sastavi „jasnu strategiju za razvoj luka“. Pored toga, rečeno je da je neophodno prepoznati visoku društvenu vrijednost ulaganja u razvoj luka.

Lučki projekti

Norveška energetska kompanija Equinor, poznata po proizvodnji nafte i gasa, izjavila je da u svom vlasništvu posjeduje lokaciju u poljskoj luci Leba. Kako je kompanija saopštila, lokacija će se koristiti kao baza za vjetroelektrane koje se nalaze u poljskom Baltičkom moru.

Lučki operater Fort Ports (Forth Ports) objavio je planove za formiranje „sjedišta obnovljive energije“ u luci Lit (Leith) u Škotskoj. Izgradnja centra predviđena je na lokaciji površine 175 hektara, sa ulaganjima od 46,5 miliona eura privatnih investicija. Ukoliko se istraje u namjeri za realizaciju projekta, isti bi ponudio „morski vez na obali rijeke, sposoban da primi najveća svjetska plovila za instalaciju priobalnih vjetroagregata“.

Prir. M.L.

Izvor: CNBC

Foto ilustracije: Surfeo. Novac.hr, CNBC,reNews

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

EPCG i EBRD:  U fokusu ubrzanje zelene tranzicije

ECO POLIS

Rekordan rast globalnih kapaciteta obnovljivih izvora u 2023. godini

ECO POLIS

Do 2026. polovina dobijene električne energije mogla bi da dolazi iz izvora sa niskim emisijama