Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Evropskim lukama biće potrebne investicije od 6,5 milijardi eura za nove projekte vjetroelektrana na moru

Evropskim lukama biće potrebna značajna ulaganja i nova infrastruktura tokom narednih nekoliko godina, kako bi se nosile sa ekspanzijom „offshore” (priobalnih) vjetroelektrana u regionu, navodi se u novom izvještaju poslovnog udruženja WindEurope (Evropsko udruženje koje promoviše energiju vjetra).

Organizacija sa sjedištem u Briselu je u svom izvještaju saopštila da će evropske luke do 2030. morati da ulože 6,5 milijardi evra (oko 7,9 milijardi američkih dolara) kako bi podržale ekspanziju priobalnih vjetroparkova.

Luka Ostend, Belgija – djelovi vjetrogeneratora

Luke od suštinske važnosti za razvoj offshore vjetroparkova

Izvršni direktor udruženja WindEurope, Gils Dikson (Giles Dickson), kazao je da su luke od suštinske važnosti za razvoj priobalnih vjetroparkova.

-Luke su vitalni dio lanca snabdijevanja i logistike koji je potreban za instalaciju, montažu, rad i održavanje sistema offshore vjetroparkova. Ne možemo proširiti postrojenja na moru ukoliko ne proširimo i nadogradimo evropsku lučku infrastrukturu – kazao je Dikson.

Dok države pokušavaju da smanje emisije gasova sa efektom staklene bašte i pređu na čista goriva, postaje jasno da će energija vjetra u tom procesu imati ključnu ulogu.

Iz Evropske komisije ranije je najavljeno da se teži ka tome da kapacitet offshore postrojenja do 2030. godine dostigne najmanje 60 GW, a do sredine vijeka 300 GW.

Prema izvještaju udruženja WindEurope, evropske Vlade opredijelile su se za instalaciju dodatnih 111 GW kapaciteta vjetroelektrana na moru do 2030. godine.

U izvještaju se analizirao odnos između savremenih težnji ka proširenju offshore kapaciteta i prateće infrastrukture. 

-Potrebna su nadograđena ili potpuno nova postrojenja za smještaj većih turbina i za potrebe većeg tržišta – navodi se u izvještaju.

WindEurope je pozvao Evropsku komisiju da sastavi „jasnu strategiju za razvoj luka“. Pored toga, rečeno je da je neophodno prepoznati visoku društvenu vrijednost ulaganja u razvoj luka.

Lučki projekti

Norveška energetska kompanija Equinor, poznata po proizvodnji nafte i gasa, izjavila je da u svom vlasništvu posjeduje lokaciju u poljskoj luci Leba. Kako je kompanija saopštila, lokacija će se koristiti kao baza za vjetroelektrane koje se nalaze u poljskom Baltičkom moru.

Lučki operater Fort Ports (Forth Ports) objavio je planove za formiranje „sjedišta obnovljive energije“ u luci Lit (Leith) u Škotskoj. Izgradnja centra predviđena je na lokaciji površine 175 hektara, sa ulaganjima od 46,5 miliona eura privatnih investicija. Ukoliko se istraje u namjeri za realizaciju projekta, isti bi ponudio „morski vez na obali rijeke, sposoban da primi najveća svjetska plovila za instalaciju priobalnih vjetroagregata“.

Prir. M.L.

Izvor: CNBC

Foto ilustracije: Surfeo. Novac.hr, CNBC,reNews

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO POLIS

„Vodonična kuća“ na krov postavlja solarne panele koji nisu namijenjeni za proizvodnju struje

ECO POLIS

Prozirni premaz za prozore mogao bi da ohladi zgrade bez upotrebe energije

ECO MNE

Prednosti i nedostaci korišćenja biogasa