Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Evropska unija usvojila Zakon o klimatskim promjenama

Evropski savjet usvojio je Zakon o klimatskim promjenama, piše CNN. Zakon pravno obavezuje 27 država članica da kolektivno smanje emisije gasova staklene bašte za 55% do 2030. godine – u odnosu na nivo iz 1990. godine, ali i da do 2050. postanu ekonomija sa neto nultom emisijom.

Smanjiti emisije gasova sa efektom staklene bašte

Evropska unija je sa još nekoliko drugih država obećala da će smanjiti emisije gasova sa efektom staklene bašte i postići ugljeničnu neutralnost. To je rečeno na virtuelnom samitu o klimatskim promjenama koga je u aprilu priredio američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden).

Međutim, postoji zabrinutost oko toga da li će svjetski lideri pridobiti podršku svojih parlamenata da svoje obećanje zaista uvrste u zakon.

Pet zemalja je obećalo da će svoje namjere učiniti pravno obavezujućim i prema podacima Climate Watch-a to su: Ujedinjeno Kraljevstvo i Novi Zeland, kao i članice EU, Mađarska, Luksemburg i Francuska.

Odobrenje paketa politika dalo je vjetar u leđa zakonu o klimi koji je nedavno donesen od strane Evropskog parlamenta. Ovaj zakon rađen je u okviru strategija Evropskog zelenog dogovora iz 2019. godine.

-Toplo pozdravljam ovaj posljednji korak usvajanja prvog klimatskog zakona EU koji u zakonodavstvo ugrađuje cilj ka postizanju klimatske neutralnosti do 2050. godine – rekao je portugalski ministar za životnu sredinu Pedro Matos Fernandes.

Nulta neto emisija podrazumijeva stanje u kome količina emitovanih gasova sa efektom staklene bašte nije veća od količine uklonjene iz atmosfere, uglavnom metodom poznatom kao geološko skladištenje ugljenika.

Neki naučnici i ekolozi kritikuju planove nulte neto emisije zbog izuzetnog oslanjanja na tehnologiju koja nije u potpunosti razvijena, tvrdeći da svijet treba da ima za cilj potpuno smanjenje upotrebe fosilnih goriva i ekonomiju sa niskom ili nultom emisijom ugljenika.

Novi zakon nastoji da ograniči svoje oslanjanje na metodu geološkog skladištenja ugljenika limitiranjem količine na 225 megatona ugljenika. Takođe, težiće ka dekarbonizaciji privrede kontinenta – uklanjajući više ugljenika iz atmosfere nego što ga emituje – nakon 2050. godine.

Naučni odbor za klimatske promjene

Zakon navodi da će biti uspostavljen naučni odbor za klimatske promjene koji će imati ulogu savjetnika EU kada je riječ o klimatskim politikama.

Trenutna obećanja zemalja Evropske unije – kao i drugih država, uključujući SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo – usmjerena su na održavanje porasta prosječne globalne temperature unutar 1,5 stepeni Celzijusa u odnosu na predindustrijski nivo, sa težnjom da ona ostane znatno ispod 2 stepena.

Međunarodni panel za klimatske promjene upozorava na  katastrofalan scenario u sličaju porasta temperature za 2 stepena Celzijusa, prema kome je još 1,7 milijardi ljudi izloženo ekstremnim toplotnim talasima najmanje jednom u pet godina, nivo mora raste za još 10 centimetara, a koralni grebeni su gotovo uništeni. Pojedini ekolozi upozoravaju da čak i ambicioznija od gore navedenih obećanja ne čine dovoljno kako bi se porast temperatura ograničio na 1,5 ° C.

Prir. M.L.

Izvor: Democratic Europe

Foto ilustracije:Paris School of Economic

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Obnavljanje crnogorskih šuma sa 500.000 novih sadnica četinara

ECO POLIS

Obilježena prva godišnjica od prekoračenja klimatskog praga od 1,5 stepeni Celzijusa

ECO POLIS

Januar  2024. najtopliji u istoriji