Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

EU uvela Direktivu o plastici za jednokratnu upotrebu

Plastične posude za hranu, šolje za kafu i plastični pribor za jelo koji su često bili u upotrebi tokom zaključavanja vezanog za pandemiju korona virusa, više se neće korstiti jer je EU uvela direktivu kojom se zabranjuje korištenje plastike za jednokratnu upotrebu.

Velika čistka ambalaže 

Deset vrsta plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu koji su godinama harali evropskim plažama uveliko su zabranjeni od 3. jula pošto je EU Direktiva za plastiku za jednokratnu upotrebu iz 2019. stupila na snagu.

Foto: The conversation – Plastika za jednokratnu upotrebu čini oko 70% morskog otpada u Evropi.

Kafići i restorani sada će biti primorani da skladište šolje i slamke od bambusa, celuloze ili drugih biorazgradivih materijala.

Prema Direktivi o plastici za jednokratnu upotrebu (SUP) upotreba kesa, flaša, jednokratnih posuda za piće i hranu, paketa i omota, filtera za duvan, sanitarnih predmeta i vlažnih maramica biće i dalje ograničena, a proizvođači će morati da plate čišćenje i pokrenu kampanje za podizanje svijesti o uticaju njihovih proizvoda na životnu sredinu.

Krajnji cilj ove akcije je stvaranje modela cirkularne ekonomije prema kojem će se sva preostala plastika za jednokratnu upotrebu ili ponovo koristiti ili reciklirati do 2030.

Evo pet stvari koje treba znati o planovima EU za budućnost bez plastike.

Kako će se primijeniti novi režim korištenja plastike

Države članice EU sačinile su sopstvene zakone za implementaciju Direktive o jednokratnoj upotrebi plastike. Neke su čak odlučile da prošire spisak zabranjenih vrsta plastike i plastičnih predmeta (Single Use Plastics Directive – SUP).

Kao dio francuskog „zakona o cirkularnoj ekonomiji i borbi protiv otpada“ usvojenog u februaru 2020, većina ambalaže za pakovanje voća i povrća takođe će biti zabranjena, kao i plastične kesice čaja, konfeti i plastične igračke za djecu.

U Luksemburgu je od 3. jula na festivalima zabranjeno prodavanje plastičnih predmeta definisanih SUP-om. U međuvremenu, u Grčkoj je od februara zabranjena upotreba ovih predmeta u državnim agencijama što je prva zabrana te vrste.

Druge zemlje poput Italije i Belgije takođe uvode porez na plastiku kako bi obeshrabrile njeno korišćenje.

U skladu sa Evropskim zelenim dogovorom, sve države članice EU moraju na kraju biti usklađene sa modelom kružne ekonomije bez otpada i zagađenja u kojem se bilo koji SUP ponovo koristi i reciklira na održiv način.

Plastične boce za piće su i dalje dozvoljene

Dok se Direktiva o plastici bavi mnogim plastičnim predmetima koji odbačeni završe na evropskim obalama, ona ne zabranjuje neke od 1,3 milijarde plastičnih boca za piće koje se svakodnevno prodaju širom svijeta.

Napravljene od PET ambalaže, ove plastične posude jedne su od rijetkih koje se mogu reciklirati i koristiti za izradu novih boca, ambalaže ili vlakana.

Foto: Plastic Technology – Problem je u tome što se samo 65% PET boca u Evropi sakupi za reciklažu, dok je ostatku potrebno više stotina godina da se razgradi.

Proizvođači koji prodaju PET boce sada imaju i veću odgovornost u okviru naredbe „proširene odgovornosti proizvođača” uključenog u direktivu.

Na osnovu principa „zagađivač plaća“, proizvođači će morati da pokriju troškove čišćenja i upravljanja otpadom, pronađu najodrživije metode za odlaganje otpada, kao i da utiču na podizanje svijesti o uticaju proizvoda na životnu sredinu.

Opcije koje zamjenjuju plastiku

Prirodni polimeri koji nisu hemijski modifikovani izuzeti su iz direktive. Svaka plastika napravljena od modifikovanih prirodnih polimera, ili fosilnih ili sintetičkih sirovina, je zabranjena.

Najrasprostranjeniji biopolimer na našoj planeti je regenerisana celuloza koja se koristi za stvaranje jakog, transparentnog i potpuno biorazgradivog lima, u velikoj mjeri nepropusnog za ulja i masti. 

U međuvremenu, biorazgradivi vatirani štapići uglavnom će biti napravljeni od bambusa, što znači da će se moći odložiti u uobičajeni organski otpad. Sav taj jednokratni pribor za jelo vjerovatno će biti zamijenjen sa 100% biorazgradivim bambusom, jeftinim materijalom napravljenim od biljke koja veoma brzo raste.

Međutim, primjenom SUP direktive, zemlje poput Francuske i Belgije zabranile su označavanje proizvoda etiketom „biorazgradivo“.

Na spisku su i opušci od cigareta

Član 8 Direktive EU za plastiku za jednokratnu upotrebu precizira da proizvođači duvana moraju da plate račun za čišćenje opušaka koji sadrže plastične filtere.

Napravljen od celuloznog acetata, polimera koji se vrlo sporo razgrađuje u životnoj sredini, godišnje se odbaci oko 4,5 biliona opušaka, što ga čini najzastupljenijim odbačenim predmetom na planeti.

U septembru 2020. godine, borci protiv plastike prikupili su 142.000 opušaka sa ulica širom Holandije.

Pitanje „pandemijske plastike“ tek treba razmotriti

Zabranama SUP-a izuzeta je medicinska plastika, uključujući maske i rukavice koje su postale toliko rasprostranjene tokom pandemije. Proizvodi korišteni kao odgovor na pandemiju završili su kao otpad i na kopnu i u morskom okruženju, sa potencijalno štetnim uticajima na ekosisteme, naglašava Evropska agencija za životnu sredinu (EEA). Uvoz maski za lice u EU se više nego udvostručio u poređenju sa uobičajenom količinom prije pandemije.

Sa oko 170.000 dodatnih tona ovih maski za lice, pravljenih na bazi plastike, koje su uvedene u EU tokom prvih šest meseci pandemije, sve su glasniji pozivi za pronalaženje alternativa.

No, za sada pandemijska plastika nije obuhvaćena novim pravilima SUP-a: „Direktiva o plastici za jednokratnu upotrebu ne odnosi se čak ni na plastične proizvode za jednokratnu upotrebu koji se koriste u zdravstvenim sektorima, poput rukavica za jednokratnu upotrebu, haljina i maski  – izjavila je Justine Maillot iz kompanije Zero Waste Europe.

Prošle nedjelje Slovenija je zabranila plastični pribor za jednokratnu upotrebu.

Oni će iz prodaje povući plastični pribor za jelo, tanjire, vatirane štapiće – osim onih koji su za medicinsku upotrebu. Ovo je odlučeno nakon vladine uredbe kojom je propisana zabrana puštanja u promet nekih plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu.

Uredba propisuje i označavanje određenih plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu i njihovu ambalažu, a označeni moraju biti i higijenski ulošci, vlažne maramice za njegu i korišćenje u domaćinstvu, duvanski proizvodi s filterom i filteri za pravljenje cigareta.

Tim oznakama potrošači moraju biti obaviješteni o pravilnom načinu postupanja s otpacima od takvih proizvoda i njihovom odlaganju, o prisustvu i učešću plastike u određenom proizvodu, kao i negativnom uticaju na okolinu ako se takvi proizvodi budu odlagali i zbrinjavali na neodgovarajući način, navodi se u uredbi.

Prir. M.L.

Izvor: DW, Danas

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Uprava gradske deponije poziva građana da budu ekološki savjesni i sakupljaju otpad, a za to im slijedi nadoknada

ECO MNE

Poziv preduzećima za bespovratna sredstva za nabavku komunalne opreme i uređaja za upravljanje otpadom

ECO MNE

Na „Možuri“ sva fizička i pravna lica mogu prodati otpad