Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Evropska komisija planira da predstavi plan vrijedan 195 milijardi eura za zaustavljanje uvoza ruskih fosilnih goriva do 2027.

EU priprema plan kojim bi zaustavila uvoz ruskih energenata

Evropska komisija planira da predstavi plan vrijedan 195 milijardi eura za zaustavljanje uvoza ruskih fosilnih goriva do 2027. godine, kombinujući brže uvođenje obnovljive energije u energetski sistem i štednju energije sa prelaskom na alternativno snabdijevanje gasom, pokazuju nacrti dokumenata.

Nacrt mjera uključuje kombinaciju zakona EU, neobavezujućih šema i preporuka koje bi nacionalne vlade mogle da poduzmu. 

Komisija očekuje da će mjere zahtijevati 195 milijardi eura investicija, povrh onih koje su već potrebne za postizanje klimatskog cilja do 2030. godine, što bi pomoglo da se smanje evropski računi za uvoz fosilnih goriva.

Kako bi predvodio planove, Brisel razmatra da predloži obavezu dostizanja većih ciljeva kada su u pitanju obnovljiva energija i energetska efikasnost.

Ciljevi o kojima se raspravlja uključuju dostizanje 45% udjela obnovljive energije do 2030. godine, što će zamijeniti trenutnih 40%, i smanjenje potrošnje energije širom EU do 2030. za 13% u poređenju sa očekivanom potrošnjom, zamjenjujući trenutni prijedlog Komisije od 9%.

Evropska komisija planira da predstavi plan vrijedan 195 milijardi eura za zaustavljanje uvoza ruskih fosilnih goriva do 2027. godine | Foto: greenqueen.com.hk

Među ostalim prijedlozima bi bile izmjene zakona EU kako bi se ubrzali rokovi za izdavanje dozvola za određene projekte obnovljive energije, i nove šeme EU za pokretanje masovnog uvođenja solarne energije i obnovu evropske solarne proizvodne industrije.

Brisel će takođe iznijeti planove za proizvodnju 10 miliona tona zelenog vodonika do 2030. i uvoz još 10 miliona tona, uz podršku zakonodavstva koje definiše koje vrste vodonika se mogu smatrati zelenim, odnosno obnovljivim.

EU će takođe navesti potencijal za povećanje uvoza tečnog prirodnog gasa iz zemalja uključujući Egipat, Izrael i Nigeriju, plus infrastrukturu potrebnu za zamjenu uvoza ruskog gasa.

Embargo na naftu pogodio bi nas mnogo teže nego Rusiju

Embargom na rusku naftu koji predlaže Evropska komisija (EK) Mađarska će biti teže pogođena nego Ruska Federacija, saopštio je mađarski ministar inostranih poslova Piter Sijarto.

-Ovaj prijedlog bi nas pogodio mnogo teže nego Ruse. Mađarska nema izlaz na more, a zavisimo od ruske nafte i gasa – rekao je mađarski ministar u intervjuu koji je danas objavio španski list El Pais.

On je dodao da taj prijedlog EK stvara ogroman problem za njegovu zemlju.

Sijarto je ocenio da je jedini način da se postigne dogovor o embargu na rusku naftu da se on primjenjuje na isporuke pomorskim putem, a da se izuzmu isporuke ruske nafte preko naftovoda.

Sijarto je u video snimku objavljenom na Fejsbuku upozorio da bi prijedlog Evropske unije o uvođenju naftnih sankcija Rusiji uništio mađarsku ekonomiju.

Primetio je i da se tim prijedlogom ne nudi rješenje za ogromne probleme koje bi sankcije predstavljale za Mađarsku, navela je britanska agencija.

Prir. M.L.

Izvor: reuters, rtv.sr

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Povezivanje Crne Gore sa jedinstvenim tržištem električne energije Evropske Unije postaje realnost

ECO POLIS

Nižu se rekordi, porast godišnjih globalnih emisija ugljen dioksida u 2023.

ECO MNE

Modna industija će se baviti i upravljanjem tekstilnim otpadom