Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Pomoć pristigla kako bi se radilo na energetskoj bezbijednosti

EU dodijelila sredstva Crnoj Gori u iznosu od 27 miliona za ugrožene energetskom krizom, ali i za promovisanje obnovljivih izvora energije

Juče je na svečanosti u Podgorici obilježen zvanični početak sprovođenja paketa energetske podrške EU za Crnu Goru vrijedan 30 miliona eura.

Najavljeno je da će EU u toku dana uplatiti prvu tranšu u iznosu od 27 miliona eura, dok se uplata preostalih tri miliona očekuje početkom naredne godine. Plan Vlade, na predlog Ministarstva kapitalnih investicija, jeste da od ukupnog iznosa, 8,5 miliona raspodijeli penzionerima i korisnicima materijalnog obezbjeđenja koji su pogođeni inflacijom zbog rasta cijene električne energije i energenata, prenosi portal Vijesti.

Foto: Vijesti

Ambasadorka EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa na ceremoniji je kazala da sa zadovoljstvom svjedoči konačnom koraku potrebnom za isplatu 27 miliona eura iz paketa pomoći po ubrzanom postupku Crnoj Gori, ukupne vrijednosti od 30 miliona eura.

“Ovo je dio regionalnog paketa od milijardu eura namijenjenog podršci partnerima sa Zapadnog Balkana u rješavanju energetske situacije i visokih cijena uzrokovanih ruskim agresorskim ratom protiv Ukrajine. Polovinu od ovih milijardu eura smo opredijelili kroz ubrzani postupak, kao budžetsku podršku Crna Gora dobija svoj dio od 30 miliona eura”, navela je Popa.

Ona je kazala da direktna podrška ima dva glavna cilja.

“Prvo, da se zaštite najugroženije grupe stanovništva. Dogovorili smo se da podržimo one sa najnižim primanjima, koji su već pogodeni uvećanjem troškova života izazvanim ruskim ratom protiv Ukrajine. Penzioneri, pojedinci i porodice koje trenutno primaju socijalna davanja dobiće direktnu novčanu naknadu. Takođe smo željeli da se osiguramo da će svi koji trenutno dobijaju pomoć za račune za struju i dalje biti podržani tokom 2023. Drugo, jedini način da se osigura dugoročno održivo snabdijevanje je da se pređe na zelenu energiju. Paketom energetske podrške podržavamo Crnu Goru u njenim naporima u zelenoj tranziciji, koji će pomoći i u povećanju njene energetske bezbjednosti”, saopštila je Popa.

Kroz svoj akcioni plan, kako je kazala, Crna Gora je pristala da koristi budžetsku podršku EU za promovisanje korišćenja obnovljivih izvora energije, povećanje energetske efikasnosti i usvajanje strateške vizije budućnosti zemlje u smislu energije i klime.

“Akcioni plan takođe uključuje mjere za poboljšanje energetske bezbjednosti i smanjenje osjetljivosti na šokove bilo zbog cijena, bilo zbog potražnje na medunarodnim tržištima. EU posvećeno podržava Crnu Goru na njenom evropskom putu. Želimo da građani Crne Gore što prije iskuse blagodeti EU u svakodnevnom životu”, naglasila je.

Popa je i čestitala crnogorskim vlastima i svojim kolegama na “trudu koji su uložili u pripremu ovog važnog paketa podrške”.

“Radujem se što ćemo podržati zeleniju Crnu Goru, energetski bezbjedniju i s jačim sistemima socijalne zaštite”

Oana Kristina Popa

Premijer Dritan Abazović je kazao da Vlada duguje veliku zahvalnost EU za pomoć od 30 miliona eura.

“Ovaj vid je podrške je od izuzetne važnosti za građane, jer će se samo u jednom segmentu odnositi na više od 45 hiljada građana…”, naveo je Abazović.

On je naglasio da je “naš najvažniji spoljnopolitički partner EU” i naglasio da je najveći strateški cilj da država postane “dio velike evropske porodice”.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović je novinarima nakon ceremonije kazao, upitan kada će pomoć biti uplaćena penzionerima i socijalno ugroženim, naveo da se priliv EU novca u državni budžet mora zakonski uskladiti u dijelu prihoda, jer to nije planirano ovogodišnjim budžetom.

Ceremoniji su u ime Vlade, pored premijera Abazovića, prisustvovali i ministar finansija Aleksandar Damjanović, kao i koordinatorka Ministarstva evropskih poslova Ana Novaković Đurović, dok je sa druge strane prisutan bio i šef Sektora za saradnju u Delegaciji EU Ingve Engstrom.

Prir. N.B.

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Utvrđen Predlog zakona o korišćenju energije iz OIE

ECO POLIS

BEOGRAD: Značajna uloga profesionalnih upravnika u povećanju energetske efikasnosti stambenih zgrada

ECO MNE

Zakon o korišćenu energije iz OIE u finalnoj fazi, uskoro pred poslanicima