Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Energetska kriza u Evropi se produbljuje dok Rusija i dalje ograničava izvoz prirodnog gasa

Eskalacija energetske krize i troškova

Energetska kriza u Evropi se produbljuje dok Rusija i dalje ograničava izvoz prirodnog gasa, primoravajući države da potroše milijarde kako bi zaštitile preduzeća i potrošače od rastućih troškova dok region klizi ka recesiji, piše CNN.

Evropske referentne cijene prirodnog gasa porasle su za 28% i dostigle 274 eura po megavat satu – prvog dana trgovine nakon što je ruski energetski gigant Gasprom na neodređeno vrijeme zaustavio protok kroz vitalni gasovod Sjeverni tok 1, tvrdeći da je pronašao curenje nafte u turbini.

Ilustracija | Foto: BBC

Prošle godine, gasovod je isporučio oko 35% ukupnog evropskog uvoza ruskog gasa. Ali od juna, Gasprom je smanjio protok duž Sjevernog toka 1 na samo 20 odsto kapaciteta, navodeći kao razlog probleme održavanja i spor oko navodno nestale turbine.

Odbijanje Moskve da ponovo otvori gasovod podstakla je zabrinutost da bi Evropska unija mogla ostati bez dovoljne količine gasa ove zime, uprkos uspješnim naporima da se popune rezervoari za skladištenje i obezbijede robne rezerve. 

Vijest o zatvaranju gasovoda na neodređeno vrijeme je u petak dovela do pada eura ispod 0,99 američkih dolara  – najnižeg nivoa u posljednjih 20 godina. Funta je dostigla vrijednost od 1,14 dolara, što je najniži nivo još od 1985. godine, uzrokovan zabrinutošću trgovaca zbog uticaja koji bi potencijalno drastičan nedostatak energije mogao imati na regionalnu ekonomsku aktivnost i vladine budžete.

Njemačka vlada je u nedjelju najavila paket pomoći od 65 milijardi eura kako bi pomogla domaćinstvima i kompanijama da se izbore sa porastom inflacije. Njemačka, najveća evropska ekonomija, posebno se oslanja na ruski izvoz gasa za napajanje domaćinstava i teške industrije.

Zajedno sa prethodnim mjerama, ukupan iznos vladine podrške popeo se na 95 milijardi eura, što je ekvivalentno sa oko 2,5 odsto njemačkog BDP-a, rekao je Holger Šmiding, glavni ekonomista Berenberga, jedne od vodećih evropskih banaka.

Liz Tras, koja će ove nedjelje naslijediti Borisa Džonsona na mjestu premijerke Velike Britanije, pod ogromnim je pritiskom da objavi planove za veću pomoć domaćinstvima i privredi imajući u vidu rast troškova povezanih s energijom.

Zašto cijene energije u Velikoj Britaniji rastu mnogo brže nego u Evropi

Tras razmatra paket od 100 milijardi funti (115 milijardi dolara) koji bi pomogao u uslovima rastućih troškova života, uključujući podršku za plaćanje računa za energiju, navodi se u izvještaju koji je objavio Sunday Times.

Ako to bude tako, to bi premašilo troškove državnog plana za plaćena odsustva radnika zbog pandemije, u kojem je vlada sa oko 30 milijardi funti subvencionisala plate radnika kako bi spriječila masovna otpuštanja.

Priprema za zimu

Evropska unija već mjesecima radi na povećanju svojih energetskih rezervi za zimski period kada se očekuje skok potrošnje, u strahu od dodatnog smanjenja snabdijevanja ruskim gasom.

Moskva je već prestala da isporučuje gas u nekoliko „neprijateljskih“ evropskih zemalja i energetskih kompanija zbog njihovog odbijanja da plaćaju gas u rubljama, kako insistira Kremlj, a ne u eurima ili dolarima navedenim u ugovorima.

Ilustracija | Foto: aa.com.tr

Saopštenje o Sjevernom toku 1 uslijedilo je samo nekoliko sati nakon što su se zemlje G7 složile da ograniče cijenu po kojoj Rusija može da prodaje svoju naftu u pokušaju da ograniči prihode koje Kremlj koristi za finansiranje svog rata u Ukrajini.

Portparol Simensa, njemačkog proizvođača navodno neispravne turbine Severnog toka 1, rekao je u petak da curenje nafte nije „tehnički razlog za prekid rada”.

Kako se energetska kriza intenzivira, zemlje EU su rapidno napunile svoja skladišta gasa. Prodajna mjesta su sada popunjena do 82% svog kapaciteta, prema podacima Gas Infrastructure Europe – premašujući cilj od 80% koji su zvaničnici postavili za zemlje do novembra.

Uprkos ozbiljnom riziku od nestašice energenata, i dalje očekujemo da će veći dio Evrope preživjeti hladnu sezonu bez značajnog prekida rada u industriji uz ozbiljnu racionalizaciju u snabdijevanju gasom – rekao je Šmiding u svom obraćanju.

Međutim, evropski lideri znaju da moraju da učine više kako bi ograničili posljedice recesije. Ministri energetike EU održaće hitan sastanak kako bi razgovarali o planovima za zaštitu Evropljana od najgoreg rasta cijena energenata.

Početne ideje uključuju mehanizam koji razdvaja cijene električne energije od veleprodajnih cijena prirodnog gasa i ponudu hitnih kredita za energetske kompanije koje su u opasnosti od bankrota.

Prir. M.L.-M.M.

Izvor: CNN

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Sproveli smo anketu pod nazivom – Kako ćete se grijati ove zime?

ECO MNE

Postoji osnovanost da cijene električne energije ostanu iste i 2023. godine

ECO MNE

Vladine mjere štednje: preći na LED rasvjetu, ne koristiti lift, kuvati u poklopljenoj posudi …