Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

EPCG: Za projekat Solari do sad se prijavilo više od 4.000 građana i 350 privrednih društava

Za projekat Solari 3000+ i Solari 500+ do danas se prijavilo 4.150 domaćinstava i 350 privrednih društava, saopšteno je Ecoportalu iz Elektroprivrede Crne Gore.

Kako su nam kazali, projekat Solari 3000+ i Solari 500+ izazvao je veliko interesovanje građana, koje je prevazišlo njihova prvobitna očekivanja. 

Rok za podnošenje prijava je do 31. decembra 2021. godine. Rezultati Javnog poziva  biće objavljeni na internet stranici EPCG i Eko fonda.

Podsjećamo, Elektroprivreda Crne Gore i Eko fond su raspisali javni poziv za učešće u projektu Solari 3000+ i Solari 500+ koji podrazumijeva finansiranje i subvencioniranje korisnika za kupovinu i ugradnju fotonaponskih sistema snage do 10 kW za individualne stambene objekte, odnosno za fonaponskih sistema snage do 30 kW za pravna i fizička lica, vlasnike poslovnih objekata. Iz sredstava Eko-fonda, obezbijediće se subvencija od 20 odsto za ugradnju fotonaponskih panela za domaćinstva, pravna i fizička lica.

Projekat Solari 3000+ i Solari 500+, vrijedan 30 miliona eura, predstavlja početak energetske tranzicije u Crnoj Gori i jednu od najznačajnijih investicija u energetskom sektoru u posljednjih 40 godina. 

Cilj projekta je da se, kroz energetsku tranziciju i ugradnju fotonaposkih sistema kod domaćinstаva i privrednih subjekata, emisija ugljen dioksida svede na najmanju moguću mjeru i očuva životna sredina. Ovo je projekat u kojem su svi pobjednici i u kojem svi dobijaju, a najviše građani, koji će dobiti modernu tehnologiju sa periodom otplate od četri do deset godina i mjesečnom ratom ne većom od njihovog dosadašnjeg prosječnog mjesečnog računa – saopštili su iz Elektroprivrede Crne Gore. 

Zainteresovani kupci električne energije, koji budu ispunili uslove neophodne za korišćenje  energije sunca, učešćem u projektu u prilici su da od potrošača i kupaca postanu proizvođači električne energije, da proizvode električnu energiju za sopstvene potrebe, a eventualno ostvarene viškove prodaju  nacionalnoj elektroenergetskoj kompaniji. Dakle, otvara im se mogućnost znatnih energetskih i ekonomskih ušteda bez štetnog uticaja na prirodu.

Korisniku projekta će se obezbijediti tehnička i logistička podrška zaposlenih u EPCG, kao u izgradnji tako i u prikupljanju neophodne dokumentacije i saglasnosti. Pravo da učestvuju u Projektu imaju građani/preduzeća Crne Gore koji kupuju električnu energiju za sopstvenu potrošnju, a prijaviti se mogu kupci koji su vlasnici individualnog/poslovnog objekta koji je izgrađen u skladu sa propisima kojima se uređuje izgradnja objekata, koji redovno izmiruju račune za utrošenu električnu energiju i mjesečne rate za otplatu duga ako je krajnji kupac ugovorio otplatu duga na rate, čija krovna površina na objektu nije u sjenci drugih susjednih objekata, drveća ili nečega drugog. 

Prir. M.L.

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

Čitajte još

ECO MNE

EPCG i EBRD:  U fokusu ubrzanje zelene tranzicije

ECO MNE

Produžen rok za podnošenje prijava za učešće u projektu „Solari 5000+

ECO MNE

Uskoro solarne elektrane u opštinama Lastva, Čevo i Prentin Do