Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Održan Beogradski energetski forum

EPCG: Stabilna proizvodnja i izgradnja novih pogona na fonu zelene tranzicije dva glavna cilja

U Beogradu se, 8. i 9. maja ove godine, pod sloganom „Where the leaders of energy transition in SEE meet“, održava Beogradski energetski forum (BEF).

Organizator BEF-a je Balkan Green Energy, a učešće na manifestaciji je uzelo preko 400 učesnika iz 28 država, uključujući i predstavnike međunarodnih institucija. 

BEF predstavlja manifestaciju na kojoj se diskutuje o najaktuelnijim trendovima iz domena energetike i donose zaključci koji, u značajnoj mjeri, utiču na aktivnosti i javnog i realnog sektora u zemljama regiona. 

Foto: EPCG

Goste je, u ime organizatora, pozdravila Branislava Jovičić, osnivač i urednica portala Balkan Green Energy, koja je, u obraćanju nosiocima energetske tranzicije, naglasila molbu da se, pri izradi bilo kakvih strategija, polazi od održivosti kao ključnog faktora, tim prije što, kako ističe, svijet u kome živimo ne pripada samo nama nego i budućim generacijama.

Forum su, prigodnim obraćanjima, zvanično otvorili Artur Lorkovski, direktor Sekretarijata Energetske zajednice, Dimitrije Knjeginjić, direktor kompanije Lafarge Serbia, i Dubravka Đedović, ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije. 

Na panelu 2, pod nazivom „Elektroprivrede regiona u energetskoj tranziciji – transformacijom do zelenih megavata”, održanom 8. maja, moderator je bio Željko Marković, stariji menadžer u firmi Deloitte, a učešće su uzeli Milutin Đukanović, predsjednik Odbora direktora EPCG, Aleksandar Jakovljević, direktor Sektora za strategiju EPS, Jorgos Lancas, direktor PPC Albania & Business Development for the West Balkan Region, Vasko Stefanov, generalni direktor ESM, i Mislav Slade Šilović, vodeći konsultant za Hrvatsku u kompaniji PwC SEE Energy. 

U diskusiji vrlo širokog raspona – od razvojnih mogućnosti, preko institucionalnih ograničenja, pa sve do pogleda EU na zemlje regiona – predsjednik Odbora direktora EPCG, Milutin Đukanović, upoznao je prisutne sa rezultatima i budućim projektima EPCG, s posebnim akcentom na potrebu da se svuda – počev od energetskih kompanija, preko nadležnih državnih organa, pa sve do evropskih institucija – promijeni način gledanja na stvari u domenu energetske tranzicije. 

Foto: EPCG

„Stičem utisak da se često, pri izradi strategija, gubi iz vida sam cilj koji se takvim aktivnostima nastoji postići. Gledano iz našeg ugla, mislim da bi svaka energetska kompanija trebalo da ima dva naizgled jednostavna cilja: da proizvodi više nego što se u datom sistemu troši i da novi proizvodni pogoni budu na fonu zelene tranzicije. Iz tih ciljeva proizilaze i razne strategije. Mi, u Crnoj Gori, nemamo jaku industriju, što jeste ozbiljan ekonomski problem. EPCG nastoji da izgradnjom novih postrojenja, svoj proizvodni portfolio osnaži za preko 2.200 MW, što bi dalo zamah ne samo razvoju naše kompanije nego i privredi uopšte. Naravno, mnogo toga će zavisiti od opšte spremnosti da se shvate savremeni izazovi i značaj energetske tranzicije“, zaključio je Đukanović.

Učesnici panela su saglasni s ocjenom da razvoj projekata iz domena obnovljivih izvora energije nema ozbiljnu alternativu, s tim što naglašavaju da je veoma važno da svaka kompanija pojedinačno i način razmišljanja, odnosno planiranja projekata, prilagodi standardima našeg vremena, jer bi, u protivnom, slijedila stagnacija. 

Prir. N.B.

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Projekat Solari 5000+ proširuje se na ugradnju energetski efikasne stolarije

ECO MNE

Objavljeni rezultati konkursa za idejno arhitektonsko rješenje stambeno poslovnog kompleksa ,,SUNČANI GRAD”

ECO MNE

Edukativni kviz „DOBRA ENERGIJA”