Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Spremni za sušni ljetnji period

EPCG: Remont TE „Pljevlja” neće uticati na elektroenergetsku stabilnost u Crnoj Gori

Kako kažu iz EPCG elektroenergetska situacija u Crnoj Gori je stabilna, te da će tako i ostati i pored planskog izlaska TE „Pljevlja“ sa mreže zbog redovnog godišnjeg remonta opreme i postrojenja koji je počeo juče, 18. aprila. 

Remont TE „Pljevlja”. Foto: EPCG

Kako kažu iz te kompanije, predviđeno je da remont, ove godine, traje 45 dana, tako da se ponovno priključenje termoenergetskog bloka na elektroenergetski sistem Crne Gore, očekuje 2. juna ove godine.

Planom ovogodišnjeg remonta, predviđen je remont kotlovskog postrojenja, zamjena dijela ekranskih cijevi na kotlu i sanacija oštećenja na zagrijačima vazduha te remont mlinskih postrojenja, zatim opreme u mašinskoj sali, kao i revizija kompletne armature, svih regulacionih ventila, zasuna, klapni, remont i ispitivanje elektroopreme. Nadogradićemo i postojeću verziju sistema upravljanja.

Glavni operativni direktor EPCG Zoran Šljukić navodi da su ovogodišnji remontni radovi, vrijedni 3,1 milion eura, dobro i na vrijeme pripremljeni.

„U prethodnom periodu uredno je sprovedena tenderska procedura i potpisani ugovori sa svim izvođačima na remontnim radovima, tako da smo spremno ušli u ovaj posao”, ističe Šljukić.

Prema riječima izvršnog rukovodioca Direkcije za upravljanje energijom Darka Krivokapića zahvaljujući dobrim hidrološkim prilikama u ovom dijelu godine, bez obzira na nešto manji prosjek padavina tokom marta i u prvoj polovini aprila u odnosu na plan, izlazak TE sa mreže neće se osjetiti. 

Remont TE „Pljevlja”. Foto: EPCG

„Akumulacije HE „Perućica“ su na nivou Bilansa, dok akumulacija HE „Piva“ trenutno raspolaže potencijalom za proizvodnju gotovo 100 GWh električne energije više u odnosu na plan.To bi trebalo da bude dovoljno da potrebe potrošnje pokrijemo, uglavnom, iz sopstvenih izvora, bez većeg uvoza energije”, kaže Krivokapić. 

Vjeruje da će, kroz optimizaciju proizvodnje i dobro izbalansiran odnos uvoza i izvoza električne energije, elektroenergetska situacija biti stabilna i u narednom periodu. 

„Nadam se da ćemo do kraja aprila raspolagati dovoljnim količinama električne energije za pokrivanje potreba potrošnje. Znači uvezene količine energije pokrićemo (finansijski) iz izvoza, dok tokom maja očekujemo da trošak uvoza ne bude veći od pet miliona eura, što je otprilike na nivou 10 odsto potreba za električnom energijom”, podsjetio je Krivokapić.

Preostali dio potreba potrošnje pokriće se iz sopstvenih izvora, od čega 70 odsto iz hidroenergetskih objekata, dodatnih 20 odsto iz obnovljivih izvora energije (OIE), a ostatak iz razlike ostvarene po osnovu izvoza i uvoza.

Iz uprave kažu da su tokom prvog kvartala 2023. godine ostvarili dobre finansijske efekte. Iskoristili su povoljnu hidrološku situaciju, a izdašnu proizvodnju maksimalno valorizovali na tržištu, tako da trenutno dobro stoje finansijski. 

„Imamo dovoljno i novca i energije da spremno dočekamo ljetnji, sušni period kada nas očekuje smanjena proizvodnja iz hidroenergetskih kapaciteta i povećani uvoz”, zaključio je Darko Krivokapić. 

Prir. N.B.

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

RTCG se pridružuje korišćenju obnovljivih izvora energije

ECO MNE

EPCG: Stabilna proizvodnja i izgradnja novih pogona na fonu zelene tranzicije dva glavna cilja

ECO MNE

Smanjene naknade za obnovljive izvore energije za 50%