Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Zbog velikog interesovanja građana

EPCG: Produžen rok za prijavu za projekat Solari 5000+

Kako kažu iz Elektroprivrede Crne Gore, projekat SOLARI 5000+ je izazvao veliko interesovanje, pa je odlučeno da rok za prijavu biće produžen do 10. marta.

Projekat SOLARI 5000+ (70 MW), namijenjen kako domaćinstvima i pravnim licima, tako i stambenim zajednicama – vlasnicima stambenih jedinica manjih stambenih zgrada (do četiri sprata). Predviđeno je da se realizacijom ovog projekta ugrade fotonaponski sistemi ukupne snage 70 MW. Vrijednost projekta iznosi 70 miliona eura, a EPCG će obezbijediti subvenciju od 20 odsto za sve potrošače koji zadovolje uslove propisane javnim pozivom i kvalifikuju se za ugradnju fotonaponskog sistema.

Foto: EPCG

Ugradnjom fotonaponskih sistema, domaćinstva i privredni subjekti pored uloge potrošača i kupca, dobijaju i ulogu proizvođača i prodavca. Korišćenje mogućnosti koje nude obnovljivi izvori energije doveli su i do usvajanja novog izraza PROSUMER/proizvođač-kupac, a koji označava krajnjeg kupca električne energije koji ima pravo da izgradi proizvodni objekat i proizvodi električnu energiju za sopstvene potrebe a da višak električne energije proda, odnosno isporuči u distributivni sistem.

Iz EPCG naglašavaju da su se potrudili da se pojednostavi proces prijave i ugradnje sistema, pa je to dovelo i do izmjene Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata, kojim se omogućio da se ubrza dinamika a potrošači jednostavno i brzo ugrade opremu. 

Crna Gora je jedna od zemalja sa najvećim brojem sunčanih dana u Evropi, pa samim tim i pogodna za razvoj solarnih sistema za proizvodnju električne energije i iz kompanije smatraju da to treba iskoristiti.

Svi zainteresovani građani i privreda, kao i vlasnici stambenih objekata u zgradama do četiri sprata, mogu se prijaviti putem on-line prijave koja se nalazi na web portalu www.solari.epcg.com.

Prir. N.B.

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Na Bilećkom jezeru gradiće se solarna i hidroelektrana

ECO MNE

Na krovu Željezare Nikšić gradiće se elektrana od 5 MW

ECO MNE

BEOGRAD: Sve više prozjumera, a uskoro na mreži i aktivni kupci