Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Višedecenijsko čekanje na zdravu životnu sredinu

EPCG: Počinje izrada projekta toplifikacije Pljevalja

Elektroprivreda Crne Gore je u avgustu raspisala tender za dugoočekivani projekat toplifikacije Pljevalja. Prema njihovim tadašnjim najavama sa projektom je trebalo početi na jesen, što bi po svoj prilici trebalo i da se obistini. 

EPCG počinje realizaciju projekta „Toplifikacija Pljevalja – za čista i topla Pljevlja“. U pitanju je projekat koji se čekao gotovo četiri decenije i koji je od izuzetnog značaja za stanovnike Pljevalja. Projekat je planiran da pokrije teritoriju od TE Pljevlja do grada u dužini od cca 6km po fazama (tri faze). Prva faza podrazumijeva primarni toplovod profila DN 450 mm u dužini od cca 2,3 km sa priključnim komorama. Drugu fazu čini primarni toplovod sa predviđenim priključnim komorama za konzumne zone u dužini od cca 1,7 km, a treću primarni toplovod sa predviđenim priključnim komorama za konzumne zone u dužini od cca 700 m, kao i sekundarni toplovod u dužini od cca 1,2 km i priključenje šest najvećih kotlarnica u centru grada.

Izvor fotografije: www.pvinformer.me

Za sada je tenderom planirana izgradnja prve faze primarnog toplovoda DN 450 mm u dužini od cca 2,3 km po principu “ključ u ruke”.

“U pitanju je decenijsko čekanje na zdravu životnu sredinu čime će Pljevlja konačno, posle toliko godina, stvoriti uslove za čist vazduh gašenjem brojnih kotlarnica u centru grada i brojnih individualnih ložišta upravo na onim kotama koje su u kotlini najniže, čime će se riješiti više od 50 procenata problema odmah u prvoj fazi, prilikom konekcije na postojeću toplotnu infrastrukturu.” – naveo je Nikola Rovčanin, direktor EPCG.

Izvor fotografije: www.bankwatch.org

Kompanije koje su pobijedile na tenderu su Roto-Term iz Pljevalja i Synergy Tech iz Beograda i zajedno su sa izvršnim direktorom EPCG-a potpisale ugovor o toplifikaciji Pljevalja, čija je vrijednost 2,5 mil EUR.

Saopšteno je da je ovim dokumentom predviđeno da konzorcijum izvrši sve poslove u vezi sa izradom glavnog projekta i ostale tehničke dokumentacije cjelokupnog primarnog toplovoda od TE Pljevlja do grada po fazama i izgradnje prve faze primarnog toplovoda.

“Sad potpisujemo ugovor koji se odnosi na toplifikaciju Pljevalja. Toplifikaciju, koju su građani čekali toliko decenija i uslijed čijeg je nedostatka vjerovatno trpjela i privreda, a veliki broj građana se odselio. Nadam se da ćemo već 2024. godine postojeću gradsku infrastrukturu imati priključenu na toplovod TE Pljevlja kao izvor i da će Opština Pljevlja širiti sekundardnu mrežu u godinama pred nama.” – rekao je Rovčanin.

Ovaj projekat je važan ne samo sa aspekta očuvanja životne sredine, već se očekuje da će imati značaja i za nove investitore.

Podsjećamo da će ubrzo početi ekološka rekonstrukcija TE „Pljevlja“, privodi se kraju dio projekta fazne rekultivacije deponije Maljevac, dok se izmiještanjem Pališkog potoka konačno dobija čista rijeka Ćehotina, a ovim projektima građani će konačno imati čistija, zdravija i toplija Pljevlja.

Priredila: N.B.

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Povratak TE „Pljevlja” na mrežu

ECO MNE

Energetska tranzicija u regionu: Inovacije i potencijal obnovljivih izvora

ECO POLIS

Španija ostvarila san o 100% obnovljivim izvorima energije