Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Proizvodnjom električne enrgije do izbavljenja iz energetske krize

Energetska tranzicija iz ugla EPCG

Za pet dana kompanija EPCG će preuzeti imovinu bivše nikšićke željezare koju je kupila za 20 miliona eura od turske kompanije Tosçelik.

Instaliranje solarnih panela, planirano je za mart i to na krovovima pogona i zemljištu nikšićke čeličane. Krovovi željezare imaju površinu od 226.000 kvadrata i na njima će biti moguće postaviti fotonaponske panele snage 17 MW, a na zemljištu će moći da se instalira još 30 MW.

Foto: TV Nikšić/YouTube

Ovo uvodi EPCG u još jedan projekat obnovljivih izvora energije. Narednih dana počeće pripremni radovi kako bi se počela proizvodnja konstrukcija i potkonstrukcija namijenjenih za solarne panele.

Kada Elektroprivreda shodno kupoprodajnom ugovoru dobije “zeleno svijetlo” da raspolaže imovinom, u Željezaru će ući 197 radnika, koji su se od 2. juna prošle godine uporno borili da sačuvaju fabriku i svoja radna mjesta, prenosi portal RTCG.

Najprije će obavljati pripremne radove koji podrazumijevaju čišćenje kruga, pripremanje pogona, ponovo će se popisati pokretna i nepokretna imovina, zalihe repromaterijala i evidentirati imovina van kruga.

“U nekadašnjoj mehaničkoj radionici radiće se mehanička obrada, u konstruktivnoj aluminijske podkonstrukcije i čelične konstrukcije za solarne panele. Kasnije će početi pripreme u kovačnici kako bi i taj pogon što prije startovao, a četvrti segment podrazumijeva izgrdanju solarne elektrane. U fazi je analiza krovova i zemlje, gdje bi potencijalno mogle da se grade elektrane. Mislim da bi nekih 17 MW moglo na krovovima, a 30 MW van krovova”, kazao je izvršni direktor EPCG-Željezara Nikšić Đorđije Manojlović.

Kompanija EPCG je od početka ove godine krenula u nekoliko projekata za obnovljive izvore energije i tako nastavila svoj put ka sve većoj energetskoj tranziciji u Crnoj Gori. 

Građani kao proizvođači

Uvođenje građana u proces energetske je još jedan od ciljeva koji su iz kompanije postavili, kako bi ukazali na značaj proizvodnje električne energije u doba krize. 

Nikšićanin Pavle Nikolić, na čijoj kući su solarni paneli postavljeni prije više od dva mjeseca, je za TV Nikšić izjavio da već osjeća benefite ove investicije. On kaže da mu je račun za utrošenu struju bio 65 eura, a sada samo četiri eura. Uz pomoć aplikacije na telefonu on može stalno da prati koliko je njegova elektrana proizvela i koliko je sam potrošio.

„Mislim da je ovo budućnost, da bi ovo trebalo svi da imaju. Nikšić je na dobrom mjestu i ima dosta sunčeve energije, i to bi trebalo iskoristiti“

Pavle Nikolić

Zanimljivo je da je Crna Gora omogućila da građani dodatno zarade tako što će viškove struje koje proizvedu, a ne potroše, moći da prodaju EPCG. Dodatna pogodnost su subvencije od 20 odsto na ukupan iznos koji vraćaju u mjesečnim ratama.

Naravno, i EPCG će profitirati. Računica pokazuje da će se instaliranjem solarnih panela na 3.500 krovova osloboditi električna energija koju će EPCG u inostranstvu prodati mnogo skuplje, s obzirom da su domaće cijene mnogo niže od tržišnih. Tako će prihodovati više od 18 miliona eura na godišnjem nivou.

Prir. N.B.

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO POLIS

BEOGRAD: Bez razvoja energetskog sektora nema daljeg privrednog razvoja

ECO MNE

Dodijeljene nagrade najboljima na konkursu za izradu pripreme za čas „Čini dobro, sačuvaj energiju”

ECO MNE

Edukativni kviz „DOBRA ENERGIJA”