Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Cijene čiste energije za godinu dana porasle i do 30 odsto

Energetska kriza na svjetskom tržištu uslovila rast cijena energije iz obnovljivih izvora

Cijene struje iz solarnih i vjetroelektrana na vodećim svjetskim tržištima skočile su skoro 30 odsto za godinu dana zbog toga što se proizvođači bore s haosom u lancima snabdijevanja i rastom svih troškova – od nabavke djelova do troškova rada, navodi se u studiji kompanije LevelTen Energy.

Ugovorene cijene za energiju iz obnovljivih izvora skočile su za 28,5 odsto u Sjevernoj Americi i 27,5 odsto u Evropi u prošloj godini, navode u kvartalnom izvještaju kompanije LevelTen Energy. 

Ilustracija | Foto: nigeriaelectricityhub.com

Ovakvi poremećaji na tržištu tokom pandemije COVID-19 dodatno su se pogoršali nakon ruske invazije na Ukrajinu, preokrenuvši pad troškova u sektoru obnovljivih izvora energije u suprotan smjer.

Postoji rizik da bi veći troškovi mogli usporiti rast potražnje u vrijeme kada su Ujedinjene nacije pozvale na brži razvoj čiste energije, kako bi se izbjegli najgori efekti klimatskih promjena.

Zašto dolazi do rasta troškova energije iz obnovljivih izvora? Budućnost ovog sektora je u Sjevernoj Americi relativno neizvjesna jer se još uvijek ne zna da li će američki zakonodavci produžiti poreske olakšice za obnovljivu energiju, a što je dio agende predsjednika Džoa Bajdena o klimatskim promjenama.

Proizvođači energije su takođe zabrinuti zbog istrage koja je pokrenuta ove godine u američkom Ministarstvu trgovine, a koja bi mogla dovesti do povećanja tarifa na uvoz solarnih panela iz Azije.

-Trenutno postoje nerješivi problemi u našem lancu snabdijevanja, kazao je u intervjuu Regan Far, izvršni direktor američkog proizvođača solarne opreme, Silicon Ranch.

Veći troškovi za korištenje obnovljivih izvora energije u Evropi, zajedno sa odlučnijom klimatskom politikom, trebalo bi da privuku skuplje tehnologije poput zelenog vodonika i biogoriva, smatra analitičar, Rejmond Džejms Grejem Prajs.

Još jedan od faktora koji privlači kupce na kupovinu energije iz obnovljivih izvora su i rastući troškovi fosilnih goriva.

-Alternativa obnovljivoj proizvodnji trenutno je gas, a cijene gasa su takođe porasle za 100 odsto. Dakle, sam biraš svoj otrov – rekao je Far.

Rat u Ukrajini je podstakao vlade evropskih zemalja da pokušaju da smanje zavisnost od prirodnog gasa iz Rusije, dodatno stimulišući snažnu potražnju za obnovljivim izvorima energije.

Prir. M.L.

Izvor: euronews.com

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO POLIS

BEOGRAD: Bez razvoja energetskog sektora nema daljeg privrednog razvoja

ECO MNE

Dodijeljene nagrade najboljima na konkursu za izradu pripreme za čas „Čini dobro, sačuvaj energiju”

ECO MNE

HE Piva obilježila 48 godina rada