Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Energetska efikasnost – nov postulat poslovanja

Energetska efikasnost postala je nov postulat poslovanja. Sve se više teži za manjom potrošnjom energije i njenom obnovljivošću što prati svakodnevna nastojanja da se racionalizuje eksploatacija izvora energije i da se doprinese očuvanju prirodnih izvora. Building Management System (BMS), sa proizvodima i rješenjima za nadzor i upravljanje opremom u „pametnim zgradama“, jedan je od primjera najsavremenijih sistema u oblasti upravljanja energijom.

Zgrade emituju 30% gasova sa efektom staklene bašte

Oko 60 procenata upotrebe električne energije odlazi na zgrade, procjenjuje Međunarodna energetska agencija, a zgrade su odgovorne za 30 procenata emisije gasova sa efektom staklene bašte. Uvođenje zelenih rješenja nije samo klimatski prihvatljivo već i profitabilno ulaganje, pri čemu je World Green Building analizirao da su troškovi održavanja i rada ekološki svjesnih objekata 14 odsto niži od troškova tradicionalnih zgrada.

Globalnim težnjama održivosti doprinosi i Schneider Electric. U svom novom poslovnom prostoru instalirao je svoja najnovija rješenja na polju elektroenergetskih instalacija i Building Management System-a (BMS). 

Foto: Bizlife – Zgrada u kojoj se nalazi beogradska kancelarija Razvojnog centra kompanije Schneider Electric,Novi Beograd

U zgradi koju odlikuje savremen eksterijer i rješenja budućnosti, uz stvaranje ugodnog radnog okruženja, istovremeno je povećana i energetska efikasnost prostora povezivanjem svih instaliranih sistema na jedinstvenu „user friendly“ softversku platformu EcoStruxure Building Operation (EBO), razvijenu od strane Schneider Electric-a.

Primjena posljednje generacije „otvorenih“, end-to-end IoT (Internet of Things) kontrolera, senzora i uređaja u cijelom prostoru omogućila je povezivanje izvorno različitih sistema kao što su razvodni elektroormani, kontrola pristupa, grijanje i klimatizacija, osvjetljenje, automatizovane roletne i žaluzine, alarmni sistemi protiv poplave… u jedinstven, automatizovani sistem nadzora i upravljanja u realnom vremenu. Dodatno, nadzor i upravljanje sistema omogućeno je i kada su zaposleni van kancelarija, upotrebom aplikacija za pametne uređaje poput smartphone-a, tablet-a.

Foto: Bizlife – Unutrašnji izgled poslovnog prostora

U zgradi koja podržava koncept „Workplace of the future“, u kojoj se nalazi i beogradska kancelarija Razvojnog centra kompanije Schneider Electric, primijenjena su i njihova dobro poznata rejšenja BMS i KNX proizvoda za nadzor i kontrolu grijanja, klimatizacije, rasvjete, roletni, zavjesa, kao i najnoviji proizvod Schneider Electric-a PowerTag, najmanji bežični senzor za nadzor i mjerenje energije, kao dio Smart Panel rješenja za razvodne elektro ormane. 

Bežični senzori za mjerenje energije

Kompaktni i jednostavni za ugradnju direktno na minijaturne prekidače, PowerTag senzori ne zahtijevaju dodatni prostor i ožičenje i kao takvi predstavljaju odlično rješenje za postojeće ili nove razvodne ormane. Bežičnim putem prenose potpune i precizne podatke o svim električnim opterećenjima, čime se postiže praćenje stanja električnih instalacija i povezane opreme. Dodatno, slanje alarmnih e-poruka u realnom vremenu, u slučaju bilo kakvih nepravilnosti u radu minijaturnih prekidača (gubitak napona, preopterećenje), sve više ih čine nezamjenjivim proizvodom u „kritičnim instalacijama“ gdje se želi obezbijediti kontinuirano, besprekidno, napajanje električnom energijom. Zato su ova rješenja posebno primjenjiva u bolnicama, laboratorijama, data-centrima, baznim stanicama telekom operatera, u industriji.

Zahvaljujući primjeni unaprijeđenih rješenja ne samo da su obezbijeđeni najoptimalniji uslovi rada za zaposlene, već je jedinstven, automatizovani sistem nadzora i upravljanja doprinio poboljšanju operativne i energetske efikasnosti u poslovanju. Ove prednosti u poređenju sa višestrukim nezavisnim sistemima, uz značajno smanjenje ukupnih troškova, predstavljaju primjenu pametnih rješenja u cilju  ukupne optimizacije korišćenja energije. 

Izvor: gradjevinarstvo.rs, Schneider Electric

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Energetska efikasnost zgrada u regionu Balkana+

ECO MNE

Javni poziv kompanijama za učešće u programu „Energetski efikasan dom”

ECO MNE

Crna Gora korača prema održivoj budućnosti uz ulaganja u obnovljive izvore energije