Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Energetska efikasnost – nov postulat poslovanja

Energetska efikasnost postala je nov postulat poslovanja. Sve se više teži za manjom potrošnjom energije i njenom obnovljivošću što prati svakodnevna nastojanja da se racionalizuje eksploatacija izvora energije i da se doprinese očuvanju prirodnih izvora. Building Management System (BMS), sa proizvodima i rješenjima za nadzor i upravljanje opremom u „pametnim zgradama“, jedan je od primjera najsavremenijih sistema u oblasti upravljanja energijom.

Zgrade emituju 30% gasova sa efektom staklene bašte

Oko 60 procenata upotrebe električne energije odlazi na zgrade, procjenjuje Međunarodna energetska agencija, a zgrade su odgovorne za 30 procenata emisije gasova sa efektom staklene bašte. Uvođenje zelenih rješenja nije samo klimatski prihvatljivo već i profitabilno ulaganje, pri čemu je World Green Building analizirao da su troškovi održavanja i rada ekološki svjesnih objekata 14 odsto niži od troškova tradicionalnih zgrada.

Globalnim težnjama održivosti doprinosi i Schneider Electric. U svom novom poslovnom prostoru instalirao je svoja najnovija rješenja na polju elektroenergetskih instalacija i Building Management System-a (BMS). 

Foto: Bizlife – Zgrada u kojoj se nalazi beogradska kancelarija Razvojnog centra kompanije Schneider Electric,Novi Beograd

U zgradi koju odlikuje savremen eksterijer i rješenja budućnosti, uz stvaranje ugodnog radnog okruženja, istovremeno je povećana i energetska efikasnost prostora povezivanjem svih instaliranih sistema na jedinstvenu „user friendly“ softversku platformu EcoStruxure Building Operation (EBO), razvijenu od strane Schneider Electric-a.

Primjena posljednje generacije „otvorenih“, end-to-end IoT (Internet of Things) kontrolera, senzora i uređaja u cijelom prostoru omogućila je povezivanje izvorno različitih sistema kao što su razvodni elektroormani, kontrola pristupa, grijanje i klimatizacija, osvjetljenje, automatizovane roletne i žaluzine, alarmni sistemi protiv poplave… u jedinstven, automatizovani sistem nadzora i upravljanja u realnom vremenu. Dodatno, nadzor i upravljanje sistema omogućeno je i kada su zaposleni van kancelarija, upotrebom aplikacija za pametne uređaje poput smartphone-a, tablet-a.

Foto: Bizlife – Unutrašnji izgled poslovnog prostora

U zgradi koja podržava koncept „Workplace of the future“, u kojoj se nalazi i beogradska kancelarija Razvojnog centra kompanije Schneider Electric, primijenjena su i njihova dobro poznata rejšenja BMS i KNX proizvoda za nadzor i kontrolu grijanja, klimatizacije, rasvjete, roletni, zavjesa, kao i najnoviji proizvod Schneider Electric-a PowerTag, najmanji bežični senzor za nadzor i mjerenje energije, kao dio Smart Panel rješenja za razvodne elektro ormane. 

Bežični senzori za mjerenje energije

Kompaktni i jednostavni za ugradnju direktno na minijaturne prekidače, PowerTag senzori ne zahtijevaju dodatni prostor i ožičenje i kao takvi predstavljaju odlično rješenje za postojeće ili nove razvodne ormane. Bežičnim putem prenose potpune i precizne podatke o svim električnim opterećenjima, čime se postiže praćenje stanja električnih instalacija i povezane opreme. Dodatno, slanje alarmnih e-poruka u realnom vremenu, u slučaju bilo kakvih nepravilnosti u radu minijaturnih prekidača (gubitak napona, preopterećenje), sve više ih čine nezamjenjivim proizvodom u „kritičnim instalacijama“ gdje se želi obezbijediti kontinuirano, besprekidno, napajanje električnom energijom. Zato su ova rješenja posebno primjenjiva u bolnicama, laboratorijama, data-centrima, baznim stanicama telekom operatera, u industriji.

Zahvaljujući primjeni unaprijeđenih rješenja ne samo da su obezbijeđeni najoptimalniji uslovi rada za zaposlene, već je jedinstven, automatizovani sistem nadzora i upravljanja doprinio poboljšanju operativne i energetske efikasnosti u poslovanju. Ove prednosti u poređenju sa višestrukim nezavisnim sistemima, uz značajno smanjenje ukupnih troškova, predstavljaju primjenu pametnih rješenja u cilju  ukupne optimizacije korišćenja energije. 

Izvor: gradjevinarstvo.rs, Schneider Electric

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO POLIS

BEOGRAD: Značajna uloga profesionalnih upravnika u povećanju energetske efikasnosti stambenih zgrada

ECO MNE

Građani će uskoro moći da se prijave za Program energetske efikasnosti

ECO MNE

Uskoro subvencije za ugradnju sistema za grijanje na moderne oblike biomase, multiplit sistema i toplotnih pumpi