Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Električni tanker uskoro će zaploviti u Japanu

Japanski konzorcijum od sedam kompanija najavio je porinuće električnog tankera sljedeće godine. Plovilo bi trebalo da bude dužine 62 metra i bruto težine 500 tona, a klasičnim pogonom potrošilo bi deset puta manje goriva od velikog tankera. Ipak, ovo je značajan korak jer je to prvi električni tanker.

Tanker će imati baterije kapaciteta 3,5 MWh, odnosno 3.500 kWh (oko 40 puta više od kapaciteta baterija automobila Audi e-tron). Novi električni tanker napajaće dva elektromotora snage 300 kW, a imaće dva bočna potisnika snage 68 kW.

Moći će da prevozi oko 1.300 kubika goriva, a domet baterije bi trebalo da bude 100 km.

Električni tanker koristiće se u priobalju, a može poslužiti i kao izvor električne energije za primorska naselja u slučaju prirodnih katastrofa.

Iako je glavni fokus elektrifikacije na drumskim vozilima, nivo zagađenja koji je izazvan brodovima najčešće se zaboravlja. Naravno, potrošnja zavisi od veličine i nosivosti broda kao i od brzine, ali po pravilu se radi o velikoj količini goriva.

Prema podacima Hrvatske brodogradnje, tanker klase Suezmax (prije 20 godina napravljena su tri takva u Brodosplitu: Alan, Hrvatska i Donat) dužine je 280 metara i težine od 166.000 tona. Ovaj tanker na dan troši 57 tona dizel goriva.

Ako prosječan automobil na dan pređe oko 100 km  i potroši oko šest litara dizel goriva (realno su te brojke i manje), onda takav tanker zagađuje kao i 10.000 automobila, pri čemu treba znati da emisijski standardi na brodovima zaostaju za onima na automobilima pa je zagađenje i puno veće. Možda će tanker uskoro promijeniti svoju prvobitnu namjenu – umjesto nafte mogli bi prevoziti električna vozila i njihovu opremu.

Pratite ECOPORTAL.ME na Instagramu

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

E-MOBILNOST

Električni tanker uskoro će zaploviti u Japanu