Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Jedna od prvih fabrika električnih automobila u regionu

Električni automobili e.GO će se proizvoditi u Tetovu, Sjeverna Makedonija

Vlada Sjeverne Makedonije je u avgustu prošle godine usvojila Uredbu o usvajanju Ugovora o državnoj pomoći zaključenog između Vlade Republike Sjeverne Makedonije, koju predstavlja Direkcija za tehnološke industrijske razvojne zone i Next.e.GO Mobile SE, nezavisnog njemačkog proizvođača električnih automobila.

Višemilionska grinfild investicija (eng. Greenfield investment) kompanije Next.e.GO Mobile SE iz Ahena, Nemačka, proizvodiće e.GO električne automobile u TIDZ Tetovu, sa 3.000-4.000 novih radnih mesta.

„Ovo je prvi put da automobilska industrija Sjeverne Makedonije proizvodi cijeli automobil i naravno, prvi put da proizvodi električne automobile“, saopštila je vlada.

Prema vladinim predviđanjima, koristi od ove investicije su višestruke – od otvaranja novih radnih mjesta, izvoza proizvoda sa visokom dodatom vrijednošću, transfera znanja i tehnologija, mapiranja zemlje za strane investitore u ovom sektoru, do ugovora i dodatnog posla za domaće kompanije.

Kamen temeljac je položen na godišnjicu Ohridskog okvirnog sporazuma, 13. avgusta, u TIDZ Tetovo. U početnoj fazi biće otvoreno 900 radnih mesta.

Prir. N.B.

Izvor: www.meta.mk

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO POLIS

U Zagrebu testiran potpuno električni autobus za javni prevoz

E-MOBILNOST

Veliki pad cijena litijuma moglo bi da dovede do jeftinijih električnih vozila

E-MOBILNOST

Električni automobili e.GO će se proizvoditi u Tetovu, Sjeverna Makedonija