Električna vozila za pomoć biljkama da brže rastu

Kompanija „Ajaks“, nezavisni proizvođač Tojote iz Urugvaja, ima sjajnu ideju. Oni žele da njihovi električni automobili proizvode zvuk koji pomaže biljkama u gradskim sredinama da bolje rastu.

Ideja da zvuk može da utiče na to kako biljke rastu nije nova. Biljke koje su izložene zvukovima imaju bolje rezultate od onih koje rastu u tihoj sredini.
Ta istraživanja su bila na umu inženjerima kompanije „Ajaks“ i njihovim partnerima kada su razmišljali kakav zvuk bi trebalo da proizvode Tojotine električne i hibridne modele. Izgleda da su pronašli pravu formulu.
-Uspjeli smo da razvijemo zvuk tačno određene frekvencije koja podstiče rast biljaka, poboljšava količinu tečnosti u ćelijskim zidovima i razvoj zaštitnih enzima, a sam projekat je nazvan Hy, kao skraćenica reči ‘harmony’ – navodi Kristina Zubilga, konsultant za smart siti tehnologiju.
U „Ajaksu“ vjeruju da bi to pospešilo gradsku vegetaciju.
-Za razliku od prepoznatljivog zvuka motora sa unutrašnjim sagorijevanjem, zvuk razvijen u okviru Hy projekta zvuči dosta drugačije, čak i pomalo umirujuće, s tim što bi se frekvencija zvuka povećavala kako se automobil ubrzava – ističe Santjago Taral, analitičar zvuka.
Urugvajska kompanija je dizajnirala zvuk čija se frekvencija poklapa sa onim koje su se u različitim naučnim istraživanjima pokazale blagotvornim za biljke, međutim još se isputuje kako će frekvence uticati na životinje i ljude.

Izvor: RTS

Čitajte još

Leave a Reply

Your email address will not be published.