Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Prodato više od 7,8 miliona jedinica

Električna vozila u 2022. dostigla rekordnu prodaju

Godina 2022. bila je istorijska prekretnica za tržište električnih vozila (EV), pošto je prodaja dostigla rekordnih 7,8 miliona jedinica, što čini 10% globalne prodaje automobila. Prema Wall Street Journal-u, globalna prodaja električnih vozila je porasla za 68% u 2022. u odnosu na prethodnu godinu.

Kina, kao najveće automobilsko tržište, takođe je imala najveći procenat prodaje električnih vozila, čineći skoro dvije trećine ukupnog broja. To znači da je oko 20% automobila prodatih u Kini bilo potpuno električno. U Evropi, cifra je bila nešto niža, sa električnim vozilima koja čine 10% prodaje novih automobila, ali se povećava na 20% kada se uključe i plug-in hibridi.

U Njemačkoj, 25% svih proizvedenih vozila bila su električna vozila, a u decembru je kupljeno više EV nego tradicionalnih vozila sa unutrašnjim sagorijevanjem, pošto su kupci nastojali da iskoriste vladine podsticaje prije nego što su smanjeni 2023.

Tesla najveći proizvođač električnih automobila u svijetu. Foto: Getty Images

Slično tome, u Sjedinjenim Državama, koje imaju sporiju stopu usvajanja električnih vozila u poređenju sa Evropom i Kinom, prodaja EV je u porastu. Trenutno je samo 5,8% svih vozila koja se prodaju u SAD električna, ali ovo je povećanje sa 3,2% u 2021. godini.

Tesla je i dalje najveći proizvođač električnih vozila širom svijeta, a iza njega su kineski BYD i SAIC Motor Corp. Međutim, kako druge kompanije kao što su Volkswagen, Ford i General Motors povećavaju svoju proizvodnju električnih vozila, Teslina dominacija može biti osporena u budućnosti.

Pored toga, analitičari predviđaju da bi rast prodaje električnih vozila mogao usporiti kako ekonomski uslovi slabe i cijene energije rastu u Evropi, čineći 2023. godinu potencijalno manje uspješnom za tržište električnih vozila u poređenju sa 2022.

Prir. N.B.

Izvor: www.evmagz.com

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

E-MOBILNOST

„PUZZLE“ – japanski mali kombi na solarni pogon

E-MOBILNOST

Koliko košta zamjena baterije za električna vozila?

E-MOBILNOST

Skupština Crne Gore nabavila prvo električno vozilo i punjače