Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Električna vozila treba koristiti duže kako bi se nadoknadio „ugrađeni ugljenik“

Proizvodnja električnih vozila trenutno se suočava sa izazovima „ugrađenog ugljenika“, kaže Simon Povel (Simon Powell) iz kompanije Jefferies Financial Group.

Da bi ostvarili ekološku prednost, korisnici će morati da svoja električna vozila zadrže duže, i voze dalje nego što su to možda činili sa konvencionalnim vozilima.

Povel je objasnio da se ogromna količina ugljenika emituje kada se stvaraju materijali poput čelika, aluminijuma i stakla koji se potom sastavljaju za proizvodnju vozila.

Kako je istakao, problem je posebno složen za električna vozila koja trenutno u prosjeku imaju veću masu od vozila na benzin.

-Električna vozila su u nepovoljnom položaju već pri napuštanju fabrike. Sadrže više čelika. Kočnice su veće, a paketi baterija ih čine težim – kaže Povel.

On je dodao i da je relativno veća masa električnih vozila rezultat usredsrijeđenosti proizvođača na domet ovih automobila.

Za razliku od automobila koji posjeduju motore sa unutrašnjim sagorijevanjem, a koji postoje već decenijama, infrastruktura za punjenje električnih vozila je globalno znatno manje razvijena.

Značaj „zelenog čelika“ u industriji električnih automobila

Povel je pak predvido da će se količina „ugrađenog ugljenika“ povezanog s proizvodnjom električnih vozila vremenom svesti na nivo koji je moguće uporediti sa konvencionalnim vozilima.

-Način na koji se ovaj problem može riješiti je proizvodnja zelenog čelika. Treba obratiti pažnju i na upotrebu vodonika u procesu proizvodnje čelika. Danas se ovaj metal uglavnom proizvodi uz pomoć koksnog uglja, dok izrada zelenog čelika koja podrazumijeva manju karbonski otisak, zahtijeva dodatna ulaganja i resurse – rekao je on.

U međuvremenu, investitori bi takođe trebalo da usmjere pažnju na razvoj tehnologija za proizvodnju baterija koje će omogućiti da se smanji masa vozila, a potencialno i količina „ugrađenog ugljenika“ u električna vozila, rekao je Povel.

Mercedes-Benz je najavio da namjerava da zeleni čelik uvrsti u proizvodnju vozila do 2025. godine, praveći značajan korak u naporima kompanije da dekarbonizuje svoj lanac snabdijevanja.

Proizvodnja čelika je odgovorna za 7% do 9% direktnih emisija iz fosilnih goriva.

Kako proizvođači širom svijeta žele da dekarbonizuju svoje lance snabdijevanja, očekuje se da će se potražnja za zelenim čelikom znatno povećati.

Prir. M.L.

Izvor: environmentalleader.com, CNBC

Foto ilustracije: The Driven

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Elektrifikacija saobraćaja ključna za smanjenje gužvi u urbanim sredinama

E-MOBILNOST

Volvo se oprostio od dizela: Posljednji model sišao sa trake

E-MOBILNOST

U Crnoj Gori nema regulativnih uslova za e-mobilnost, infrastruktura veliki izazov