Ekološki namještaj napravljen od otpada

Ekološki pristup uređenju unutrašnjeg prostora promoviše zdrav i prirodan način života. U svijetu je već godinama široko zastupljena upotreba ekološkog namještaja, napravljenog od prirodnih i recikliranih materijala.

Jedan od ciljeva ekološkog dizajna je i poboljašanje kvaliteta vazduha u prostorijama gdje čovjek provede i do 90 odsto svog vremena.

Pri završnoj obradi ekološkog namještaja ne upotrebljavaju se lakovi, čak ni oni na vodenoj bazi, već isključivo biljna ulja ili voskovi. Takav namještaj najčešće je izrađen od punog drveta i to od hrasta, bukve, jasena i jele. On je izuzetno dugog vijeka što doprinosi uštedi drvne sirovine. Danas su dostupni netoksični, bezbjedni proizvodi bez hemikalija, od organskih, hipoalergenih boja do tekstila i drveta netretiranog pesticidima.

Vazno je koristiti reciklirane i materijale iz obnovljivih izvora kako bi se dosljedno sprovodili principe održivosti, redukovala količina upotrebljenog materijala i omogućila njegova ponovna upotreba. Primjer ekološkog materijala je bambus, najbrže rastuća kopnena biljka, koji može biti upotrebljen za oblaganje podova umjesto drveta ili vještačkih materijala.

Ekološki dizajn ima cilj da olakša upotrebu svakog predmeta kako bi korisnik bio u mogućnosti da ga sam sastavlja i rastavlja po potrebi.

Održiva izrada namještaja bazira se na ideji ciklusa zatvorene petlje, u kojem se materijali i proizvodi neprestano recikliraju kako bi se izbjeglo nepotrebno stvaranje otpada i njegovo odlaganje na deponije.

Braća Adrijan i Martin Pol u Kanadi dizajniraju održivi namještaj i nakit.

-Sam postupak čišćenja drveta obavlja naš tim. Cio jedan dan posvijećen je struganju i brušenju. Na kraju, vrijedi uložiti vrijeme u taj posao jer to znači da nijedno drvo ne propada niti ostaje neiskorišćeno – kaže Martin Pol.

On objašnjava da su prvo počeli obradu drveta za izradu skejtbordova.  

– Odrasli smo u gradu Red Dir (Red Deer, grad u Kanadi) gdje smo uvijek bili okruženi nekim od alata za obradu drveta. Rad sa skejtbordovima nametnuo se prirodno, jer je materijal bio dostupan i željeli smo da vidimo šta sa tim možemo uraditi. Sakupljali smo otpad od naših prijatelja i tako krenuli u snabdijevanje. Skejtbordovi su zaista napravljeni od visokokvalitetnog javorovog drveta – pojašnjva Pol.

Prije nego su započeli ovaj posao, objašnjava da su radili samo projekte unutrašnjeg uređenja prostora.

-Uočili smo koliko se materijala zapravo baci, pa smo išli i iz kontejnera izvlačili ostatke, razmišljajući koji je najbolji način da ih iskoristimo – priča Pol.

Kako kaže, najbolje se prodaju ukrasni stočići zbog cijene i lijepog izgleda.

-Nakit se takođe dobro prodaje, posebno naušnice. Ponosni smo na proizvedeni namještaj jer smo sigurni u njegov kvalitet, kao i na sve ono što nas podstiče na promišljanje šta je još moguće učiniti sa dostupnim materijalom – objašnjava Pol.

Najveće zadovoljstvo, kako kaže, donosi željeno uklapanje određenog komada namještaja u dom kupca kao i to kada se taj komad pokaže funkcionalnim.

Prir. M.L.

Pratite ECOPORTAL.ME na Instagramu

Čitajte još

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *