Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Ekološka akcija u Rogamima: Plaža Kolovrat oplemenjena sadnicama lovora i magnolije

Mještani Pipera zasadili su u subotu 35 sadnica lovora i nekoliko magnolija na plaži Kolovrat u Rogamima. Akcija je održana povodom 26. januara – Svjetskog dana obrazovanja o zaštiti životne sredine

Mještanin Pipera, Dragutin Vučinić, koji je i donirao sadnice kazao je za Ecoportal da je prostor gdje su zasadili lovor bez vegetacije – devastiran i erozijom načet, već nabačenog sloja zemljišta.

Foto: ecoportal.me

-Lovor koji smo pripremili za sadnju, spada u autentičnu i autohtonu vegetaciju naših prostora, a kojem narod zbog njegove zimzelenosti, simbola ne samo vječite mladosti već i pobjede, zaslužnosti i uspjeha, prirodaje razna zaštitna svojstva. Ovom malom ekološkom akcijom, želimo da podstaknemo sve da još jednom shvate značaj prirode – koju moramo čuvati i dodatno oplemenjivati. Ako se odreknemo prirode, odričemo se samih sebe i nestaćemo u sveopštom sivilu i betonizaciji koja nam svima prijeti – istakao je Vučinić.

Miloš Matković, takođe porijeklom iz Pipera, rekao je da su akcijom htjeli da probude svijest kod građana, kako bi se što hitnije uključili u slične akcije.

-Imajući u vidu da se posljednjih godina sve više suočavamo sa štetnim uticajem klimatskih promjena, uvidjeli smo da je zaštita životne sredine obaveza svih nas u Crnoj Gori. Naši divni Piperi, skoro svake godine izloženi su požarima, a mi smo odlučili suprostaviti se tome, tako što ćemo saditi i na taj način pokušati da obnovimo sve što je vatrom uništeno – dodao je Matković.

Mještani Pipera zahvalili su se Ecoportalu na podršci i praćenju svih njihovih akcija.

M.L.

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

Čitajte još

ECO MNE

Škola u Piperima bogatija za sadnice Judinog drveta, hrasta i 200 komada sezonskog cvijeća

ECO MNE

NVO ,,Uruženje za razvoj Pipera” pita koliko je zagađenje od peletare u Gornjim i Donjim Mrkama

ECO MNE

Nagrađene četiri škole u sklopu ekološke akcije ,,Zajedno za IDEAlnu okolinu“