Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Ekološka akcija ozelenjavanja u Ulcinju: Posađeno 1.200 sadnica

Agencija za zaštitu životne sredine u saradnji sa Opštinom Ulcinj i NVO Dr. Martin Schneider-Jacoby Associatio, uz podršku kompanije Coca-Cola HBC Crna Gora, realizovali su u petak akciju ozelenjavanja Bulevara Teuta i dijela Štoja – put prema Adi – Rogac u Ulcinju.

Akcija je organizovana u okviru kampanje „Za ljepšu i zdraviju Crnu Goru”.

Kako je saopšteno iz Agencije za zaštitu životne sredine, posađeno je 1.200 sadnica, i to autohtonih vrsta: crnike (Quercus ilex), rogača (Ceratonia siliqua) i oleandra, te alohtonih (nezavičajnih) biljaka: krupnolisna magnolija i fotinija.

Foto: Agencija za zaštitu životne sredine

Kroz akciju „Za ljepšu i zdraviju Crnu Goru” uz podršku velikog broja donatora i prijatelja, do sada je zasađeno više od 5.500 sadnica širom države.

Potpredsjednica Opštine Ulcinj, Hatidža Đoni, saopštila je da sa velikim zadovoljstvom učestvuje na ovom projektu koji značajno doprinosi očuvanju životne sredine. 

-Kao lokalna samouprava, uvijek smo spremni da podržimo ovakve projekte i aktivno učestvujemo u njima sa našim preduzećima – poručila je Đoni.

Foto: Agencija za zaštitu životne sredine

V. d. direktora Agencije za zaštitu životne sredine, Milan Gazdić, kazao je da će akcija biti nastavljena i sljedeće godine. 

-Kad je Ulcinj u pitanju, sljedeće godine radićemo na zaštiti područja Valdanosa i to će nam biti prioritet – rekao je Gazdić.

Akciju je podržala donacijom sadnica i kompanija Coca-Cola HBC Crna Gora.

Menadžerka za javne i regulatorne poslove u kompaniji Coca-Cola HBC Srbija i Crna Gora, Tisa Čaušević, kazala je da ova kompanija veliku pažnju posvećuje održivosti u poslovanju, kako na globalnom, tako i na lokalnom nivou, gdje su najviše fokusirani na zaštitu životne sredine, koja je izuzetno kompleksna oblast i sva pitanja zahtijevaju međusektorsku saradnju.

Foto: Agencija za zaštitu životne sredine

Izvršna direktorica Martin Schneider-Jacoby Association-MSJA, Zenepa Lika, zahvalila se partnerima na izboru Ulcinja za akciju ozelenjavanja. 

-Ovo je specifično područje, jer sa jedne strane imamo ulcinjsko polje, svojevremeno pluća grada, a s druge strane Đerane, tako da između kreiramo jednu malu zelenu oazu – navela je Lika.

 U akciji sađenja učestvovali su i zaposleni Agencije za zaštitu životne sredine, lokalno komunalno preduzeće, Coca-Cola volonteri, kao i  studenti odsjeka za životnu sredinu – Metalurško-tehnološkog fakulteta i učenici gimnazije iz Ulcinja.

Prir. M.L.

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

Čitajte još

ECO MNE

Istraživanja neophodna prije nego se počne sa gradnjom mosta na rijeci Bojani

ECO MNE

Usvojen Predlog o dopuni Zakona o industrijskim emisijama

ECO MNE

Regionalni sastanak za zaštitu bilja 2023. – „Zdravlje bilja za očuvanje životne sredine”