Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Eko vrtić – mjesto u kojem se kroz igru uči o zaštiti životne sredine

Vrtić Bambino u Glavnom gradu jedna je od rijetkih ustanova u kojoj djeca kroz igru uče o prirodi i zaštiti životne sredine. Zavod za školstvo im je zbog toga prekjuče uručio zelenu zastavicu i sertifikat eko vrtića kao potvrdu za rad po ekološkim standardima.

Program eko-škole

Nevena Čabrilo, nacionalna projektna koordinatorka u Zavodu za školstvo, kazala je za Ecoportal da je njena ustanova postala akreditovana za sprovođenje međunarodnog programa eko-škole koji podstiče mlade na aktivno uključivanje i brigu o okruženju.

-Zelena zastavica se dobija na kraju sprovedenog međunarodnog programa eko-škole. Od 2016. godine mi smo postali akreditovana ustanova za sprovođenje ovog programa u Crnoj Gori, i od tada pa do danas imamo 30 akreditovanih obrazovno-vaspitnih ustanova. Ovaj vrtić je prvi put ove godine stekao zelenu zastavu kao rezultat ozbiljnog procesa akreditacije i dvogodišnjeg ozbiljnog truda i rada koji su uloženi u implementaciju ovog programa – dodala je Čabrilo.

Foto: ecoportal.me – Eko-vrtić Bambino

Nataša Kalezić i Vesna Vuković, vaspitačice i osnivačice ove ustanove, kazale su da su ciljevi njihovog eko-programa podizanje ekološke svijesti kod djece.

Posebnu pažnju, kako kažu, posvećuju upoznavanju djece sa smanjivanjem i odlaganjem otpada, racionalnim korišćenjem energije i vode, ali i sa uređenjem dvorišta u kojem provode vrijeme.

Govoreći o zelenoj zastavici i sertifkatu koji je dobio njihov vrtć, istakle su da je im je to satisfakcija za dalji rad.

-Kada smo čuli za program koji sprovodi Zavod za školstvo, piključili smo se tom procesu primjenjujući predložene korake i kao zaslugu smo, na dan kada obilježavamo 30 godina ekološke države, dobili zelenu zastavicu za prvi privatni ekološi vrtić. Zelena zastavica za nas je potvrda svega onoga što smo do sada radili. Spoj sa prirodom za nas je imperativ – dodala je naša sagovornica.

Ekološke teme

Foto: ecoportal.me

Ona je pojasnila da pored Primarnog programa propisanog od strane Ministarstva kroz različite metode obrađujuju i ekološke teme. 

-To su teme o globalnom građanstvu, energiji (gdje razrađujemo moguće aktivnosti koje bi uticale na manju potrošnju energenata, odnosno poboljšanju energetske efikasnosti), zatim o vodi (uviđamo na koje stavke možemo uticati kako bi dali doprinos očuvanju najvažnijeg resursa današnjice), školskom dvorištu, otpadu i transportu i njihovom uticaju na životnu sredinu, bezbjednosti hrane, ishrani i održivoj poljoprivredi, klimatskim promjenama, održivim gradovim i biodiverzitetu – objašnjava Kalezić.

Do sada su, kako kaže, obradili teme o energiji i otpadu.

-Svakog dana djeca provjeravaju da li ima dovoljno svjetlosti u učionicama, i ako je to slučaj, svijetlo se gasi. U učionicama postoje bokalčići kojima smo dali ime Vodenko i Zdenko, a služe za to da višak vode koju djeca ne mogu da popiju sipaju u njih. Ta voda se kasnije koristi za zalijevanje biljaka koje gajimo u učionici i plasteniku – pojasnila je Kalezić.

Da bi dobili Eko zastavicu ovaj program se mora implemenirati u toku dvije godine i mora se proći preporučenih sedam koraka.

-To su izrada eko-koda, ocjena stanja životne sredine, izrada akcionog plana, monitoring i evaluacija, povezivanje sa kurikulumom i obavještavanje javnosti – ističe ona.

Vrtić Bambino nema televizor, ali ima plastenik gdje sade razne biljke, a najveća radost su im kabanice koje oblače za vrijeme kišnih dana kada borave napolju.

M.L.

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Vlada usvojila Program monitoringa životne sredine Crne Gore za 2022. godinu

ECO MNE

Crna Gora na putu da ostvari ciljeve iz Zelene agende

ECO MNE

„Komšo“ krstari ulicama Podgorice, stariji sugrađani zadovoljni uslugom prevoza