Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Eko fond i EPCG potpisali sporazum za projekte „Solari“ – popust od 20 odsto za domaćinstva i privredu

Izvršni direktor Fonda za zaštitu životne sredine Draško Boljević i izvršni direktor EPCG Nikola Rovčanin potpisali li su Sporazum o zajedničkom finansiranju i realizaciji projekta „Solari 3000+ i Solari 500+“.

Ugovorom je definisano da će strane potpisnice zajednički finansirati realizaciju Projekta tako što će EPCG obezbijediti 80 odsto, a Eko-fond 20 odsto ukupnih sredstava potrebnih za realizaciju Projekta.

Povoljni uslovi za besplatnu električnu energiju

-Dovesti građane u situaciju da pod veoma povoljnim uslovima dobiju besplatnu električnu energiju i postanu proizvođači za svoje domove, zaista je ponos svake energetske kompanije. Eko fond, kao naš partner na ovom projektu, omogućiće građanima subvenciju od 20 odsto, a EPCG dugoročnu otplatu. Dakle, sve je obezbijeđeno i prilagođeno budžetu naših građana – naglasio je Rovčanin.
Iz sredstava Eko-fonda, koja se obezbjeđuju shodno odrebama Zakona o životnoj sredini i Zakona o zaštiti od negativnih uticaja klimatskih promjena, obezbijediće se petina sredstava za realizaciju Projekta, kroz dodjelu subvencije za ugradnju foto-naponskih panela za domaćinstva, pravna i fizička lica.
-Sa današnjim potpisivanjem Sporazuma, Eko fond obavlja jednu od svojih osnovnih funkcija, a to je ulaganje u projekte koji se odnose na energetsku efikasnot i obnovljive izvore energije čime smo mi veliki dio svoje poslovne misije ispunili. Uz sve ove benefite za građane i privredu, Eko fond kao mlada organizacija skupila je snagu i volju i želju i spremna je da učestvuje u ovom projektu do kraja, jer smatramo da će ovo biti odskočna daska u daljem razvoju Eko fonda – kazao je Boljević.
Projekat Solari 3000+ i Solari 500+ predstavlja početak energetske tranzicije u Crnoj Gori i jednu od najznačajnijih investicija u energetskom sektoru u poslednjih 40 godina. Cilj projekta je da se, kroz energetsku tranziciju i ugradnju fotonaposkih sistema kod domaćinstаva i privrednih subjekata, emisija ugljen dioksida svede na najmanju moguću mjeru i očuva životna sredina.
Realizacija Projekta doprinijeće, između ostalog, promovisanju pristupa povećanja korišćenja obnovljivih izvora energije i mjera energetske efikasnosti uz smanjenje emisija CO2, te unaprijediti stanje životne sredine, dati doprinos energetskoj tranziciji, koja se ogleda u smanjenju korišćenja fosilnih goriva – uglja i nafte u proizvodnji električne energije i njihovom supstitucijom obnovljivim izvorima energije. 

Benefiti za domaćinstva

Takođe, realizacija Projekta donijeće značajne benefite velikom broju domaćinstava i značajnom broju pravnih lica, kroz mogućnost kupovine i ugradnje foto-naponskih panela do 10kw, odnosno do 30kW, i proizvodnje energije za sopstvene potrebe, te u slučaju proizvodnje viška energije istu distribuiraju u sistem, odnosno da od potrošača i kupca postanu proizvođači i prodavci električne energije.
Direktor Direktorata za energetiku u MKI, Marko Perunović smatra da je ovo projekat koji u energetskom smislu predstavlja novitet, ali i prvi značajniji poduhvat za sve u crnogorskom energetskom sektoru.
Elektroprivreda Crne Gore je do sada raspisala međunarodni poziv za finansiranje projekata i ubrzo će se znati rezultati, takođe raspisan je tender za nabavku opreme, osnovano preduzeće Solar gradnja za potrebe realizacije projekta, a početkom novembra očekuje se raspisivanje Javnog poziva za građane u kojem će biti definisani uslovi i način prijave za učešće u projektu.

Prir. M.L.

Pratite nas na Instagramu

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

EPCG: Produženi rokovi javnih poziva za projekat „SOLARI 5000+ (70MW)“

ECO MNE

Pošta Crne Gore uskoro prelazi na električna vozila

ECO MNE

Smanjenje PDV-a za solarne panele