Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Eko fond i EPCG potpisali sporazum za projekte „Solari“ – popust od 20 odsto za domaćinstva i privredu

Izvršni direktor Fonda za zaštitu životne sredine Draško Boljević i izvršni direktor EPCG Nikola Rovčanin potpisali li su Sporazum o zajedničkom finansiranju i realizaciji projekta „Solari 3000+ i Solari 500+“.

Ugovorom je definisano da će strane potpisnice zajednički finansirati realizaciju Projekta tako što će EPCG obezbijediti 80 odsto, a Eko-fond 20 odsto ukupnih sredstava potrebnih za realizaciju Projekta.

Povoljni uslovi za besplatnu električnu energiju

-Dovesti građane u situaciju da pod veoma povoljnim uslovima dobiju besplatnu električnu energiju i postanu proizvođači za svoje domove, zaista je ponos svake energetske kompanije. Eko fond, kao naš partner na ovom projektu, omogućiće građanima subvenciju od 20 odsto, a EPCG dugoročnu otplatu. Dakle, sve je obezbijeđeno i prilagođeno budžetu naših građana – naglasio je Rovčanin.
Iz sredstava Eko-fonda, koja se obezbjeđuju shodno odrebama Zakona o životnoj sredini i Zakona o zaštiti od negativnih uticaja klimatskih promjena, obezbijediće se petina sredstava za realizaciju Projekta, kroz dodjelu subvencije za ugradnju foto-naponskih panela za domaćinstva, pravna i fizička lica.
-Sa današnjim potpisivanjem Sporazuma, Eko fond obavlja jednu od svojih osnovnih funkcija, a to je ulaganje u projekte koji se odnose na energetsku efikasnot i obnovljive izvore energije čime smo mi veliki dio svoje poslovne misije ispunili. Uz sve ove benefite za građane i privredu, Eko fond kao mlada organizacija skupila je snagu i volju i želju i spremna je da učestvuje u ovom projektu do kraja, jer smatramo da će ovo biti odskočna daska u daljem razvoju Eko fonda – kazao je Boljević.
Projekat Solari 3000+ i Solari 500+ predstavlja početak energetske tranzicije u Crnoj Gori i jednu od najznačajnijih investicija u energetskom sektoru u poslednjih 40 godina. Cilj projekta je da se, kroz energetsku tranziciju i ugradnju fotonaposkih sistema kod domaćinstаva i privrednih subjekata, emisija ugljen dioksida svede na najmanju moguću mjeru i očuva životna sredina.
Realizacija Projekta doprinijeće, između ostalog, promovisanju pristupa povećanja korišćenja obnovljivih izvora energije i mjera energetske efikasnosti uz smanjenje emisija CO2, te unaprijediti stanje životne sredine, dati doprinos energetskoj tranziciji, koja se ogleda u smanjenju korišćenja fosilnih goriva – uglja i nafte u proizvodnji električne energije i njihovom supstitucijom obnovljivim izvorima energije. 

Benefiti za domaćinstva

Takođe, realizacija Projekta donijeće značajne benefite velikom broju domaćinstava i značajnom broju pravnih lica, kroz mogućnost kupovine i ugradnje foto-naponskih panela do 10kw, odnosno do 30kW, i proizvodnje energije za sopstvene potrebe, te u slučaju proizvodnje viška energije istu distribuiraju u sistem, odnosno da od potrošača i kupca postanu proizvođači i prodavci električne energije.
Direktor Direktorata za energetiku u MKI, Marko Perunović smatra da je ovo projekat koji u energetskom smislu predstavlja novitet, ali i prvi značajniji poduhvat za sve u crnogorskom energetskom sektoru.
Elektroprivreda Crne Gore je do sada raspisala međunarodni poziv za finansiranje projekata i ubrzo će se znati rezultati, takođe raspisan je tender za nabavku opreme, osnovano preduzeće Solar gradnja za potrebe realizacije projekta, a početkom novembra očekuje se raspisivanje Javnog poziva za građane u kojem će biti definisani uslovi i način prijave za učešće u projektu.

Prir. M.L.

Pratite nas na Instagramu

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Objavljeni rezultati konkursa za idejno arhitektonsko rješenje stambeno poslovnog kompleksa ,,SUNČANI GRAD”

ECO MNE

Građani će uskoro moći da se prijave za Program energetske efikasnosti

ECO MNE

Potrošači zaradili po 884.40 eura, EPCG će morati da isplati oko 270.000