Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

OŠ ,,Dr Dragiša Ivanović” - ideje za primjer

Edukacija djece o zdravim životnim navikama kroz program „Od bašte do trpeze“

Zdrave navike se stiču od malih nogu, a na nama starijima je da prenosimo znanje koje posjedujemo. Vrlo često se dešava da djeca u gradu nisu upoznata sa tim odakle dolazi hrana koju jedemo, pa su tako u OŠ “Dr Dragiša Ivanović” došli na ideju da edukuju svoje đake o tom prirodnom procesu o čemu više istražuje portal “Kombinat”.

Foto: OŠ „Dr Dragiša Ivanović“, facebook stranica

Dok školski sistem već godinama muči muku sa motivacijom nastavnog kadra, dodatnim angažovanjem istog i iznalaženjem inovativnih modela nastave koji izlaze u susret izazovima XXI vijeka, u Osnovnoj školi ,,Dr Dragiša Ivanović” je pokrenut program „Od bašte do trpeze“ u kojem djeca dio aktivnosti i sticanja znanja realizuju u školskoj bašti.

,,Priča o bašti nije samo samo sadnja biljaka, i ne mislite da nam je cilj samo skuvati raštan“, poručila je Milada Miličić Krivaćević, učiteljica trećeg razreda i inicijator ovog projekta.

Miličić Krivaćević sa svojim učenicima; Foto: OŠ „Dr Dragiša Ivanović“, facebook stranica

Ona je objasnila da djeca mnogo više uče kroz aktivnosti u školskoj bašti, nego li se to može pretpostaviti na prvi pogled i kazala da je bašta u okviru školske nastave mjesto gdje se spajaju teorija i praksa, brišu granice između predmeta i uvezuju znanja iz različitih oblasti, pa se na taj način sagledavaju osnovni principi i procesi u prirodi.

,,Tek kada razumijemo prirodu možemo razvijati odgovorno ponašanje njoj“, poručuju sa zvanične stranice ,,Dr Dragiša Ivanović”.

Bilo da smo roditelji ili nastavnici, jasno nam je da se kod djece XXI vijeka moraju prije svega razvijati samostalnost i svijest o moći pojedinca, odnosno koliko smo kao jedinke u stanju da značajno utičemo na društvene fenomene i procese. S tim u vezi, kroz projekat ,,Od bašte do trpeze“, djeca se usmjeravaju da budu aktivni građani koji mogu uticati na svoj život i društvo.

Foto: OŠ „Dr Dragiša Ivanović“, facebook stranica

,,U bašti djeca uče da svojim aktivnostima mogu promijeniti stanje svoje okoline i sami formirati održivi stil života. Uče da su usvajanje zdravih navika i vještina veoma važni za budući samostalan život. Djeca uče da vode svoj život, da koriste i čuvaju prirodne resurse, ostvaruju prinose, žive sa prirodom. Kroz ovu priču djeca uče i planiranje prostora, vremena, budućnosti. Uče o empatiji, timskom radu“, kazala je Miličić Krivaćević.

Foto: OŠ „Dr Dragiša Ivanović“, facebook stranica

Osnovna škola ,,Dr Dragiša Ivanović” ima najdužu tradiciju u realizovanju programa školske bašte i aktivnosti vezanih za ovaj međupredmetni koncept. Još 2016 godine, napravljena je prva škoslka bašta na inicijativu učiteljice Biljane Milićević Prelević, a u saradnji škole i NVO Eco Logic.

U isturenom odjeljenju škole, u Doljanima, sa učiteljicom Miladom Miličić Krivaćević na čelu, u školi je nastavljena praksa koja omogućava da mališani uče da brinu o zemlji, biljkama, ljudima, zdravlju, zdravoj zajednici.

Izvor: www.portalkombinat.me

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Osnovci postali “Mali rendžeri”

ECO MNE

Edukacija djece o zdravim životnim navikama kroz program „Od bašte do trpeze“