Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Nova postrojenja obnovljivih izvora u regionu

Dvije do sad najveće solarne elektrane izgrađene u Grčkoj i Sloveniji

Slovenačka elektroprivreda HSE pustila je 8. aprila u rad solarnu elektranu snage 3.036 MW u blizini grada Hrastnika, najveći objekat ove vrste u zemlji, vrijedan 2,5 miliona eura, saopštila je kompanija.

HSE, koji je najveći proizvođač električne energije u toj državi, prati smjernice EU za smanjenje karbonskog otiska novim ulaganjima u obnovljive izvore energije. Značaj projekta je još veći ukoliko se uzme u obzir nedostatak energije nastao kao posljedica planova EU da smanji zavisnost od ruskog gasa.

Solarna elektrana u Sloveniji | Foto: HTZ/youtube

Postrojenje je otvoreno u rekonstruisanom dijelu deponije Prapretno i bivšeg ugljenokopa. Očekuje se da će obezbijediti struju za oko 800 domaćinstava, navodi HSE u saopštenju.

Oko 6.748 solarnih modula proizvodiće više od 3 GWh električne energije godišnje. U narednim godinama će se proširenjem elektrane dostići ukupni kapacitet od 15 MW.

Elektrana je prvu struju u sistem isporučila u okviru probnog perioda puštanja u rad 28. marta, a priključenje na distributivnu mrežu obavljeno je u saradnji sa kompanijom Elektro Ljubljana.

Prosječna dnevna proizvodnja solarne elektrane Prapretno trenutno je više od 10 MWh kada su uslovi optimalni.

Otvaranje elektrane pratilo je obraćanje premijera, Janeza Janše, koji je između ostalog naveo i da su domaći resursi sada deset puta vredniji nego što su bili prije ruskih napada na Ukrajinu u februaru i energetske krize koja je potom uslijedila.

Generalni direktor HSE, Viktor Vračar, rekao je da će HSE grupa nastaviti intenzivno da ulaže u projekte koji su ekonomski i ekološki opravdani i u skladu sa usvojenim strateškim smjernicama u oblasti dekarbonizacije društva i održivog razvoja.

Najveća solarna elektrana na Balkanu

Najveća bifacijalna solarna elektrana u Evropi otvorena u Grčkoj i strujom će snabdijevati 75.000 domaćinstava.

Grčki premijer, Kirijakos Micotakis, otvorio je novi solarni park. To je najveći sistem sa dvostranim, bifacijalnim panelima u Evropi (paneli koji istovremeno proizvode električnu energiju od sunca i refleksije svetlosti).

Micotakis je tokom otvaranja obećao da će ubrzati izdavanje dozvola za projekte obnovljive energije jer zemlja nastoji da se oslobodi zagađujućih i skupih uvezenih fosilnih goriva.

Solarni park od 204 MW u gradu Kozani na sjeveru Grčke izgradila je najveća grčka rafinerija nafte Hellenic Petroleum.

Elektrana u Grčkoj strujom će snabdijevati 75.000 domaćinstava | Foto: Reuters

Hellenic Petroleum je jedna od najvećih naftnih kompanija na Balkanu, ali tvrdi da se nalazi u procesu transformacije u čistu energiju. Kompanija, osim što je izgradila najveći solarni park u Grčkoj, nagoveštava da bi mogla dodati i baterijski sistem za skladištenje energije.

Koliko će energije proizvoditi solarni park u Grčkoj?

Park će snabdijevati strujom 75.000 domaćinstava nakon priključenja na državnu električnu mrežu u narednim nedjeljama.

Udio obnovljivih izvora u potrošnji energije u Grčkoj iznosi 21,7 odsto čime je ta zemlja već premašila svoj cilj postavljen za 2020. godinu. Do 2030. taj bi udio trebalo da iznosi 35 odsto.

Međutim, Grčkoj će biti mu potrebno brže dobijanje dozvola kako bi se prevazišla kašnjenja u izgradnji postrojenja oie i skladištenju energije.

Micotakis je dodatno naglasio da njegova vlada planira da ubrza procedure izdavanja dozvola, uključujući i dozvole za izgradnju velikih vjetroparkova na moru.

Prir. M.L.

Izvori: intellinews.com, euronews.com

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

BEOGRAD: Sve više prozjumera, a uskoro na mreži i aktivni kupci

ECO MNE

EPCG najavila u julu gradnju VE Gvozd

ECO MNE

Đukanović: Hidroenergetsku strukturu koristimo za solarne elektrane