Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Manja emisija gasova za 90 procenata

Drvene vjetroturbine: jeftinije i ekološki održive

U inspirativnom povratku tradicionalnim materijalima, švedska kompanija Modvion je sagradila prvu vjetroturbinu od drveta još 2020. godine, a njene prednosti možemo zabilježiti u mnogim aspektima. Može se reći da ovaj novi model ima zanimljive mogućnosti za budućnost energije vjetra.

Foto: Modvion

Ako bi pitali ljude da zamisle vjetroturbinu, većina bi pomislila na čeličnu konstrukciju – trenutni oblik skoro svih vjetroturbina koje se koriste za proizvodnju obnovljive energije uz pomoć vjetra. Međutim, uprkos onome što industrija čelika tvrdi, ne znači da vjetroturbine moraju biti napravljene od čelika. Modvion, švedska kompanija za tehnologiju proizvodnje drveta, koja razvija modularne dizajne, vjeruje da je to ne samo izvodljivo, već i da bi tornjevi trebalo da budu izgrađeni od drveta.

Futurista Džim Kerol primećuje da je ovo preispitivanje materijala vjetroturbina u skladu sa dva ključna trenda: prvi, veće ubrzanje nauke o novim materijalima; i drugo, početak „stvarnog fokusa na to kako se drvo koristi u građevinarstvu na načine koji ranije nisu bili mogući“.

Jeftinije, jednostavnije i lakše

U poređenju sa tradicionalnim tornjevima za vjetar, Modvionovi modularni tornjevi su lakši za transport, sastoje se od lakših komponenti i jeftiniji su za montiranje. Izvršni direktor Modviona Otto Lundman objašnjava: „Konvencionalni tornjevi se isporučuju u cilindrima, što postaje logistički problem na većim visinama. Modvion tornjevi koriste modularni dizajn, omogućavajući dobru logistiku na mnogo većim visinama.” Povećanje efikasnosti Modvion tornjeva najbolje se ostvaruje na visinama preko 120 metara.

Iako je čelik jači od drveta po zapremini, Modvionovi proizvodi od lameliranog furnira i od lijepljenog drveta su 55% ​​jači od čelika po jedinici mase i isplativiji od čelika pri istoj nosivosti. „Modvion tornjevi sa svojstvima čvrstoće jednakim čeličnim tornjevima teže dvije trećine manje i proizvodnja košta manje“, kaže Lundman.

Drvo takođe može stvoriti dodatne prednosti osim troškova i snage. Za razliku od čelika, koji se često otprema na velike udaljenosti, drvo je često lokalno dostupno, što koristi lokalnim proizvođačima i privredi.

Foto: Modvion

Robert Džokver, asistent profesora drvenih konstrukcija na Univerzitetu Čalmers, dodaje da je drvo takođe superiornije od čelika za pomorsku klimu. Dok je slana voda gruba za čelik, „slana voda nema tako negativan uticaj na drvo. Ne bi trebalo da ovlaži, ali morska klima, sa malo soli u vazduhu, nije problem za drvo. Za ove posebne klime, drvo može biti bolje od čelika.“

Prednosti za životnu sredinu

Drveni tornjevi vjetroturbina mogu se pohvaliti ekološkim prednostima kroz proizvodni proces sa nižim sadržajem ugljenika. Procenjuje se da, uključujući sekvestraciju, drveni toranj može uštedjeti oko 2.000 tona emisije CO₂ po tornju do postavljanja.

Inherentna karakteristika drveta kao sekvestra ugljenika omogućava da se drvene vjetroturbine naprave tako da budu ugljenično neutralne. Obzirom da drvo hvata i skladišti CO₂ dok raste, ono može nadoknaditi emisije iz konstrukcije drugih djelova koji se koriste u izgradnji vjetrenjače. Ola Karlson, profesor održive proizvodnje električne energije na Univerzitetu Čalmers, koji je i direktor Švedskog centra za tehnologiju energije vjetra, naziva drvo „savršenim ponorom ugljenika“.

Konačno, kada drveni toranj dostigne kraj svog korisnog vijeka, njeni materijali se u potpunosti mogu reciklirati. Nasuprot tome, tradicionalne turbine na vjetar često koriste kompozitne staklene ili ugljenične lopatice koje je teško reciklirati i koje nisu posebno vrijedne kao materijal koji se može reciklirati. Shodno tome, mnoge lopatice vjetroturbina završe na deponijama na kraju svog korisnog vijeka (obično oko 20-25 godina).

Foto: Modvion

Dakle, možemo li se radovati vidicima drvenih vjetroturbina u budućnosti? Iako postoje očigledne prednosti, profesor Karlson primećuje da je proces „slaganja drveta na nov način zahtijevao mnogo mehaničkih testova da bi se uvjerio u čvrstoću materijala i da bi bio veoma siguran u dizajn“. Zauzvrat, profesor Džokver vjeruje da bi moglo biti problema, jer je ovo „nova aplikacija sa različitim pitanjima nosivosti“ u poređenju sa prethodnom upotrebom lameliranog furnira. 

Prema RISE-u, švedskom istraživačkom institutu, drveni toranj može smanjiti emisije za 90% u poređenju sa čeličnim kolegom iste visine i opterećenja. Modvion će ove godine instalirati svoju prvu komercijalnu vjetroturbinu od 2 megavata sa drvenim tornjem. Kompanija takođe ima planove za instalaciju od 6 megavata, koja će se svrstati među najveće kopnene turbine. 

Prir. N.B.

Izvor: www.upmtimber.com

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

U prošloj godini udio energije iz uglja bio 38,63%, a iz vjetra 2,56%

ECO POLIS

Evropske zemlje u zaostatku proizvodnje energije iz vjetra

ECO POLIS

Vjetar i sunce prestižu proizvodnju fosilnog goriva u EU