Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Donacija NVO iz Pipera i Ecoportala: Sadnice lovora za čistiji vazduh

Nevladina organizacija „Piper – Za razvoj Pipera“ i Ecoportal donirali su juče deset sadnica lovora Agenciji za zaštitu životne sredine u okviru akcije „Vi nama sadnicu, mi vama knjigu“.

Akcija „Vi nama sadnicu, mi vama knjigu“, sprovodi se u sklopu kampanje „Za ljepšu i zdraviju Crnu Goru“. 

Miloš Matković, predstavnik NVO, kazao je da je uprkos tome što Crna Gora ima status ekološke države, situacija na terenu ipak drugačija. On je dodao i da su se priključili akciji kako bi pomogli da se ozelene dvorišta.

-Nije slučajno što smo donarali Lovor koji je plemenita biljka. Lovor koji smo donirali je iz naših Pipera i srećni smo što će isti miris koji već godinama oplemenjuje vazduh naših krajeva, sada oplemeniti i neka druga mjesta u Crnoj Gori. Ove akcije sve više imaju podršku stanovnika Pipera. Oplemenili smo dvorište Osnovne skole „Vojin Popović” u Piperima sa nekoliko barskih maslina, čistimo rijeku Zetu od raznoraznog otpada u dijelu gdje svojim tokom prolazi kroz Pipere, a i budućnosti ćemo imati još sličnih akcija – kazao je Matković.

Foto: ecoportal.me

Svi koji donesu sadnice Agenciji na poklon će dobiti publikaciju „Crna Gora – između planina i mora, pejzaž i biodiverzitet“. Ova knjiga od Nove godine biće i na paviljonu Crne Gore na izložbi Expo 2020 Dubai, svjetskom događaju koji traje do 31. marta 2022.

Darko Saveljić, urednik publikacije, kazao je da knjiga izlazi na tridesetu godišnjicu proglašenja Crne Gore ekološkom državom. 

-Ovo je potvrda da to možemo i postati, samo ukoliko svi damo svoj doprinos. Sadnice će ukrasiti eksterijere bolničkih krugova, domova zdravlja i drugih javnih površina, te škola i univerziteta u zemlji. Ovom publikacijom željeli smo građanima Crne Gore predstaviti sve ljepote prirode u našoj zemlji, za koje nažalost većina njih i ne zna. Knjiga predstavlja nulto stanje biodiverziteta Crne Gore,  dok su tekstovi pisani jasnim i svima razumljivim jezikom kako bi bili pristupačni kako roditeljima tako i prosvjetnim radnicima. Zbog velikog interesovanja građana i javnosti za pomenutu publikaciju, uspjeli smo da za kampanju „Za ljepšu i zdraviju Crnu Goru“ obezbijedimo 50 odsto više sadnica u odnosu na do tada prikupljena sredstva” – istakao je Saveljić.

Podsjećamo, Ekološka kampanja „Za ljepšu i zdraviju Crnu Goru“  ima za cilj oplemenjivanje i revitalizaciju zelenih površina, promociju društveno odgovornog odnosa prema zajednici i zdravim stilovima života naših građana.

M.L.

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

Čitajte još

ECO MNE

Škola u Piperima bogatija za sadnice Judinog drveta, hrasta i 200 komada sezonskog cvijeća

ECO MNE

NVO ,,Uruženje za razvoj Pipera” pita koliko je zagađenje od peletare u Gornjim i Donjim Mrkama

ECO MNE

Pošumljavanjem Malog Brda počela akcija „Za zdrava pluća našeg grada”