Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Otpad od hrane kao izvor energije

Domaćinstva mogu koristiti biogas za proizvodnju sopstvene električne energije

Istraživanje sa Univerziteta u Glazgovu, otkrilo je da toplotne pumpe sa vazdušnim izvorom mogu da očiste proces anaerobnog varenja. Toplotne pumpe mogle bi da smanje emisiju ugljenika koja nastaje proizvodnjom biogasa za 36 odsto.

Biogas pretvara otpad od hrane u energiju, korišćenjem mikroorganizama za razgradnju biorazgradivih materijala. Ovo oslobađa metan i ugljen-dioksid, koji se zatim sagorijevaju kao izvor energije.

Naučnici iz Glazgova su koristili mašinsko učenje i modeliranje kako bi razradili način da potisnu ono što se emituje u atmosferu iz ovog procesa, pri čemu se pokazalo da je toplotna pumpa daleko održivija od kotlova na prirodni gas.

Trenutno, to je opcija prirodnog gasa koja se koristi za preradu otpada od hrane i kanalizacije na temperaturama između 37,5°C i 55°C – ali proizvodi višak emisija iz gasa.

Toplotna pumpa bi mogla da pomogne razvoju budućih bioreaktora. Foto: www.viessmann.co.uk

Dr Siming You, autor rada, objasnio je: „Otpad oslobađa gas kada se raspadne, od kojih neki mogu biti štetni po životnu sredinu. Iskoristivši taj gas kao izvor za proizvodnju energije umjesto da ga pustimo da se prirodno raspadne, možemo preduzeti korake ka kružnoj, neto nultoj ekonomiji koju hitno moramo da izgradimo da bismo smanjili uticaj klimatskih promjena.”

Naučnici naglašavaju da bi se, ako bi objekti za upravljanje komunalnim otpadom koristili toplotne pumpe, ugljenični otisak industrijskog otpada značajno smanjio, dok bi i dalje bio izvor energije za ponovnu upotrebu.

Dr You je dodao: „Korišćenje toplotnih pumpi takođe može potpomoći razvoj budućih bioreaktora koji bi se mogli koristiti u udaljenim zajednicama kako bi pomogli ljudima da svoj otpad pretvore u biogas. Ta vrsta decentralizovane reciklaže otpada mogla bi uveliko pomoći ljudima da proizvode sopstveni lokalni izvor električne energije. Istraživanje je takođe dio većeg napora za dekarbonizaciju vode i tretmana otpadnih voda u ruralnim zajednicama.”

Prir. N.B.

Izvor: www.energylivenews.com

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Djeca učila o očuvanju šuma i klimatskim promjenama

ECO MNE

Najtopliji mart u istoriji zabrinuo naučnike

ECO MNE

Klimatske promjene jedan od najsloženijih globalnih izazova našeg doba