Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

08.12.2022. u 09:12

Solarplaza Summit Balkans – postavljanje pravog tempa za energetsku tranziciju na Balkanu

Ogroman solarni potencijal Balkana spreman je za otključavanje. Sa skoro 2 GW instaliranih fotonaponskih kapaciteta i preko 26 GW realnog tržišnog potencijala, predviđa se zvjezdani rast za region u bliskoj budućnosti. Solarplaza Summit Balkans – organizovan u Zagrebu, Hrvatska – ujediniće, povezati i inspirisati regionalne i međunarodne fotonaponske profesionalce da pomognu u ubrzavanju tranzicije održive energije na Balkanu. 

Kako (perspektivno) članstvo u EU podstiče neke balkanske nacije da ublaže pravila i propise, te zemlje sve više podstiču razvoj fotonapona i olakšavaju aukcije i šeme subvencija. Ovo je savršen trenutak da započnete razgovor o tome kako omogućiti i ubrzati rast fotonapona na Balkanu. 

Ipak, ni region nije bez izazova. Da bi se poboljšalo poverenje investitora, biće od ključnog značaja da se obezbijedi bankovnost fotonaponskih postrojenja u regionu. Ostalim ograničavajućim faktorima u vezi sa razvojem projekta ćemo takođe morati da se pozabavimo, kao što su procesi izdavanja dozvola i izazovi u vezi sa mrežom. Štaviše, održivost projektnih aplikacija i izbor lokacije treba uzeti u obzir i iz perspektive programera i prodavača. Osim postrojenja koja se postavljaju na zemlju, solarna energija može – na primjer – biti zajedno sa drugim izvorima energije (hidro i vjetar) ili raspoređena na (bivšim) poljoprivrednim zemljištima i industrijskim krovovima.

Pronađite i ponudite rješenja za ove izazove na Solarplaza Summit Balkans 8. decembra u Zagrebu, Hrvatska. Ova konferencija će okupiti regionalne i međunarodne lidere mišljenja koji oblikuju solarnu budućnost dok mi govorimo. Na ovom jedinstvenom sastanku programera, investitora, komunalnih preduzeća, kreatora politike, vlasnika imovine i proizvođača, razgovaraće se o ključnim mogućnostima za kapitalizaciju tržišnog potencijala, dok će se nove poslovne veze stvarati tokom olakšanih pauza za umrežavanje.

Solarplaza Summit Balkans

8. decembar –  Hotel Westin, Zagreb

Više o konferenciji možete pročitati ovdje.