Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

29.07.2023. u 00:07

Green Montenegro International Film Fest (GMIFF)

Green Montenegro International Film Fest (GMIFF) je jedini filmski festival u Crnoj Gori na temu zaštite životne sredine koji se redovno održava od 2015. godine, čime je postao prepoznat kao centar ekološkog identiteta države Crne Gore. 

IX izdanje Festivala će se održati na glavnom gradskom trgu na Žabljaku, od 29. do 31. jula 2023. godine. U okviru festivala se pored projekcija filmova sa svih svjetskih meridijana, održavaju i predavanja, konferencije, izložbe, rafting ture, planiranja, biciklističke ture, kajaking jezerima, itd.

Cilj festivala je razvijanje i podizanje nivoa odgovornosti i znanja o potrebi zaštite i očuvanja životne sredine kroz upoznavanje sa globalnim trendovima ekologije i kinematografije ka kojima Crna Gora teži. GMIFF se pozicionirao u okviru „Green Film Network “, među 40 najrenomiranijih filmskih festivala na svijetu na temu ekologije i zaštite životne sredine.

Organizatori festivala su NVO Centar za multimedijalnu produkciju i DOO Cezam Production. Festival ima podršku resornih ministarstava ekologije i kulture, Filmskog centra Crne Gore i ostalih važnih partnera i prijatelja festivala.

Festival će otvoriti njemački oskarovac Peter (Pepe) Danquart (Oskar za film „Crni jahač“, 1994.), koji će pored projekcije pomenutog filma ujedno održati i Masterclass na temu „Kinematografija u funkciji ekologije“

Festival je edukativnog, nekomercijalnog i takmičarskog karaktera, podijeljen u četiri kategorije: 

1. Ekologija
2. Ekologija duše
3. Promo-turistički filmovi
4. Studentski filmovi

Na ovogodišnjem izdanju GMIFF-a biće prikazano 40 filmskih ostvarenja i to iz 35 država.

Selektor ovogodišnjeg izdanja festivala je crnogorski reditelj, multimedijalnu umjetnik i producent Aleksandar Vujović.

Članovi/ce žirija IX izdanja GMIFF-a: Heinz Hermanns (Njemačka), Nina Mazur (Ukrajina), Dragan Hajduković (Crna Gora), Vuk Iković (Crna Gora) i Mentor Zymberaj (Kosovo).

Ulaz je slobodan.