Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Konferencija

18.10.2023. u 00:10

Energy Week Western Balkans 2023 – Porto Montenegro

Od 18. do 19. oktobra, na novoj lokaciji – Porto Montenegro, održaće se eminentna konferencija o investicijama u obnovljive izvore energije – Energy Week Western Balkans 2023.

Pokrenut 2022. godine od strane Invest In Network-a sa sjedištem u Velikoj Britaniji, Energy Week je brzo postao vodeći događaj u regionu koji okuplja državne organe, regulatore, javna preduzeća i operatere prenosnog sistema iz Crne Gore, Srbije, Sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Albanije i Kosova, kao i međunarodne finansijske institucije i veliki broj svjetskih razvojnih inženjera koji ciljaju na ovo unosno tržište.

Energy Week Western Balkans je dobra prilika da se podstakne regionalna saradnja, kao i da se podrži prelazak na sigurnu, čistu i pristupačnu energiju. Korišćenje ogromnog potencijala obnovljivih izvora energije, povećanje interkonekcije i omogućavanje fleksibilnosti sistema i liberalizacija tržišta su od najveće važnosti. Dok je ulaganje u obnovljivu energiju u regionu u porastu, saradnja i međusobna povezanost postaju ključni za postizanje ciljeva koje su postavile zemlje.

Neke od tema o kojima će se razgovarati ove godine:

Regulatorni okvir potreban da bi se osigurala pravedna tranzicija;

Aukcije i privatni ugovori o otkupu električne energije (PPA);

Tokovi prihoda iz obnovljivih izvora energije;

• Najvažniji razvoji i novi građevinski projekti u industriji vjetra i solarne energije;

• Podsticanje instalacije malih hidroelektrana u odnosu na ponovno puštanje u rad postojećih velikih hidroelektrana;

•Istražene inovativne mogućnosti u regionu, kao što su plutajuće solarne elektrane i agrovoltaizam;

• Rješenja za skladištenje energije i još mnogo toga.

Energy Week je međunarodno priznata kao događaj sa visokim uticajem, ciljanom publikom i izuzetnim mogućnostima umrežavanja, a prisustvuju joj finansijske institucije, globalni proizvođači obnovljive energije i najinovativnije tehnološke kompanije na svetu, kao što su EBRD, EIB, Svjetska banka, IFC, DEG (Njemačka), Proparco (Francuska), Green For Growth Fund (Luksemburg), MUFG Bank (Japan), Raiffeisen Bank International (Austrija), Erste Bank (Austrija), Akuo Energy (Francuska), Emergy (Norveška), Scatec (Norveška), CWP Global (Australija), Notus Energy (Njemačka), Statkraft (Norveška), EDF (Francuska), European Energy (Danska), Fotowatio Renewable Ventures (Španija), Acciona Generación Renovable (Španija), Voltalia (Francuska), ITOCHU Corporation (Japan), Hitachi Energy (Japan), General Electric (SAD) i mnogi drugi.

Zvaničan web-sajt: www.wbenergyweek.com