Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Festival

25.08.2023. u 17:08

3rd BirdSaltPeople:FEST u Ulcinjskoj solani

U ovom značajnom vremenu kada se u Ulcinju okupljaju mnoge kulture, lokalno stanovništvo, dijaspora i turisti, udruženje Dr Martin Schneider-Jacoby (MSJA) želi da podigne svijest u društvu i promoviše svijest o važnosti zaštite životne sredine, kao i da zajedno slavimo sa ljepotama prirode. Ovom prilikom, sa zadovoljstvom najavljuju treći po redu BirdSaltPeople:FEST. Fascinantni ekološki festival sa raznovrsnim programom koji će se održati u Parku prirode Ulcinjska solana.

Ovaj festival ima za cilj da okupi umjetnike, stručnjake za kulturnu baštinu, kao i istaknute ekološke aktiviste, međunarodno poznate fotografe divljine i životinja, umjetnike klasične muzike i džeza, lokalne proizvođače kao i širu javnost kako bi slavili i ukazali na važnost zelenih područja, biodiverzitet koji pripada svima nama.

3rdBirdSaltPeople:FEST će se održati četiri vikenda, od 25. avgusta do 16. septembra 2023. Festival predstavlja regionalnu saradnju pojedinaca, institucija i organizacija posvećenih održivijoj budućnosti naše životne sredine.

Prva sedmica 25. i 26. avgusta 2023. – posvećena je GRAĐANSKOM AKTIVIZMU gdje će učesnici imati priliku prvo da vide ptice Ulcinjske solane tokom ture koju organizuje CZIP (Centar za zaštitu i proučavanje ptica). Zatim će imati priliku pogledati dokumentarne filmove posvećene otporu mještana Beransela, građanske inicijative za zaštitu javnog prostora Brdo Gorica režisera i aktiviste Mladena Ivanovića. Nakon emitovanja dokumentarnih filmova, razgovaraće sa panelistima Mladenom IvanovićemDžemalom PerovićemVukom VujišićemBrajan Brkovićemprincom Nikolom Petrović NjegošAleksandrom Kapetanović i Goranom Jankovićem o temama kao što su aktivizam u službi jačanja zajednice i pokretanja kolektivne odgovornosti, a druga tema posvećena je pejzažima, kulturnoj baštini i javnim prostorima koji su u procesu nestajanja.

Druga sedmica 01. i 02. septembra 2023. – ponudiće izvanrednu atmosferu KREATIVNOSTI gdje će lokalni i regionalni umjetnici predstaviti svoje kreacije na različite načine. Ovu sedmicu počinjemo sa instalacijama i skulpturama rađenim sa posvećenošću prirodi. Nikola Mirić stvara reciklirana umjetnička djela napravljena od otpada pronađenog u prirodi koja će ujedno predstavljati diverzitet Parka prirode Ulcinjska solana, uz pratnju džez muzike tria “Purple Grain” koji čine Slaven LjujićIvan Marović i Enes Tahirović . Drugog dana ovog vikenda imaćete priliku da upoznate prirodu bez granica, regionalni biodiverzitet Kosova, Albanije i Crne Gore, uz slikovite pejzaže fotografa Arian MavriqiPPNEA i Solution4You. Amir Xhaković, poznati pijanista iz Skadra, nastupiće u završnici večeri recitalnim koncertom na temu “Pijanistički pejzaži sa Balkana”.

Treća sedmica 08. i 09. septembra 2023. – pružiće vam priliku i osjećaj pijačne atmosfere u ovom posebnom prostoru potpuno drugačijem od onoga što poznajemo na zelenoj pijaci. Posjetioci ne samo da mogu uživati u ukusima, već mogu kupiti svježe i autentične proizvode, kao i druge unikatne rukotvorine vezane uz lokalnu kulturu. Pijačni dani ove godine dolaze sa drugačijim iskustvom za sve učesnike, upoznavajući ih sa različitim kvalitetom i ukusom koji maslinovo ulje posjeduje kroz različite osjećaje čula – senzorikom maslinovog ulja. Od blagih i laganih ulja do ulja jake i snažne arome, svaki posjetilac može krenuti na senzorno putovanje svijetom okusa maslinovog ulja. Senzorni dio čini festival jedinstvenim i potpunim iskustvom za sve one koje zanimaju gastronomija i tradicija maslinovog ulja, kao i unaprjieđenje proizvođača i potrošača. Ovim želimo da povežemo dva simbola Ulcinja, milenijumsku maslinu i simbol industrijalizacije i razvoja Ulcinja u savremeni grad.

Četvrta sedmica 15. i 16. septembra 2023. godine – Pozorišna predstava autorke Edine Mustafiq-Avdiu i skenografinje Jetmira Hoxha, koja će ispričati istoriju, uspjeh i izazove kroz koje je Ulcinjska solana prolazila godinama. Svi usponi i padovi sažeti u umjetničku predstavu pod nazivom “Kraljica proklete krune”. Glumci predstave su: Bashkim Alaj, Blerta Kurti, Albana Zečević Kurti, Maida Juković. Ova predstava, posvećena Ulcinjskoj solani, prvi put će biti izvedena specijalno za publiku u upravnoj zgradi Solane. Iz samog naslova predstave razumije se da je nekada Ulcinjska solana za Ulcinj predstavljala moć, sigurnost života i razvoja lokalnog stanovništva i šire.

Više informacija o programu možete pronaći ovdje.