Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Do kraja 2030. trećina vozila biće električna

Na kraju 2020., trećina ukupne prodaje novih automobila na svijetu je električna vozila, pokazuje poslednje istraživanje konsultantske kompanije Diloit (Deloitte) „Električna vozila –
postavljanje smjera za 2030. godinu”.

Na taj način bi broj prodatih električnih vozila u jednoj godinidostigao 31,1 milion u svijetu, deset miliona više nego što je ranije predviđeno.
Kako se ističe, uprkos poremećajima koje je izazvala pandemija koronavirusa, ukupna prodaja električnih vozila u 2020. godini dostigla je dva i po miliona širom svijeta. Na osnovu složene godišnje stope rasta od 29 odsto, istraživanje procjenjuje da će prodaja električnih vozila dostići 11,2 miliona u 2025. godini i 31,1 milion do 2030. godine, kada bi električna vozila predstavljala oko 81 odsto svih prodatih novih vozila.
Kako se ističe, visoke cijene električnih vozila još uvijek ograničavaju neke kupce, ali kako se njihov trošak sve više izjednačava sa benzinskim i dizel ekvivalentima, broj potencijalnih kupaca električnih vozila trebalo bi da se poveća.
Prevazilaženje zabrinutosti potrošača oko dometa vožnje i nedostatka infrastrukture za punjenje biće važni faktori da sve više vozača razmišlja o pogodnostima prelaska na električna vozila.

-Dodatni faktori koji bi mogli dovesti do rasta kupovine električnih vozila uključuju i povoljno regulatorno okruženje, bilo da je reč o finansijskim podsticajima ili ciljevima smanjenja emisije izduvnih gasova, kao i raspon modela električnih vozila dostupnih na tržištu – navodi se u istraživanju.

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Elektrifikacija saobraćaja ključna za smanjenje gužvi u urbanim sredinama

E-MOBILNOST

Volvo se oprostio od dizela: Posljednji model sišao sa trake

E-MOBILNOST

U Crnoj Gori nema regulativnih uslova za e-mobilnost, infrastruktura veliki izazov