Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Opština Tuzi organizovala radionicu za učenike osnovnih i srednjih škola na temu klimatskih promjena

Djeca – prva tačka za podizanje svijesti o klimatskim promjenama

Opština Tuzi, u okviru projekta Adria_Alliance, IPA CBC ITA-ALB-MNE organizovala je prošle nedjelje radionicu na temu klimatskih promjena. 

Amra Pepić, šefica kancelarije za međunarodnu saradnju u Opštini, kazala je da po prvi put organizuju radionicu na temu klimatskih promjena.

-Ciljna grupa su bili učenici osnovnih i srednjih škola kako bi se mladi upoznali sa ovom tematikom i razmišljali o uticajima koje klimatske promjene imaju na njihovu budućnost i način življenja – kazala je Pepić. 

Radionica u Tuzima | Foto: Opština Tuzi

Potpredsjednik Opštine, Ivan Ivanaj, saopštio je da je radionica još jedan u nizu događaja koji organizuju u okviru projekta Adria_Alliance. Čast nam je i zadovoljstvo što smo ranije organizovali prvi Dan energije koji je bio jako uspješan, a sada organizujemo i prvu radionicu na temu klimatskih promjena.

-Svjesni smo da je ovo pitanje na lokalnom, nacionalnom, a i globalnom nivou pitanje koje je uzurpiralo misli naučne scene, kao i nas samih imajući u vidu uticaj koji klimatske promjene imaju na nas danas, a koji će i te kako uticati na buduće generacije. Stoga smo sa namjerom isplanirali ovaj događaj i pozvali vas, učenice i učenike iz osnovnih i srednjih škola, kako bi već od danas podigli svijest o značaju ovog pitanja jer ono slijedi će upravo biti dio vase svakodnevice. Lokalna uprava i mi kao građani smo prva tačka promjena od koje sve počinje, a siguran sam da će panelisti adekvatno odgovoriti ovoj tematici – istakao je Ivanaj.

Osim potpredsjednika Opštine, prisutni su imali prilike da se upoznaju sa iskustvima panelista, predstavnika iz relevantnog direktorata Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, eksperata, nevladinog sektora Eko-Team, kao i portala Ecoportal.me, a sve na temu klimatskih promjena. 

Učenici su se kroz primjere upoznali sa efektima klimatskih promjena i mjerama za njihovo ublažavanje.

Cilj projekta Adria_Alliance, IPA CBC ITA-ALB-MNE je prenošenje znanja kako bi se partnerima omogućilo efikasno strateško planiranje i prošireni model upravljanja za čitave teritorije, usmjeren na energetsku efikasnost i sigurnost gradova od rizika nastalih klimatskim promjenama, prateći CoM inicijativu. (Covenant of Mayors – sporazum izmedju predsjednika opština).

Ilsutracija | Foto: voicesofyouth.org

Rezultati projekta treba da budu – postavljanje inovativnih poslovnih modela koji će imati koristi od transfera znanja, pokretanje inovativnih preduzeća koja će imati koristi od aktivnosti na izgradnji kapaciteta i obuke čiji je cilj da omoguće uspješan pristup i pozicioniranje na tržištu obnovljivih izvora energije, sprovođenje malih pilot projekata za poboljšanje energetske efikasnosti u javnim zgradama, pokretanje lokalnih mikro mreža (pametnih mreža) na javnim zgradama radi razmene energije i podataka i sl.

Na kraju projekta, partneri će povećati svoju svijest o krajnjoj upotrebi energije, mjerenju i praćenju postignutih rezultata, a imaće koristi od realizacije posebnih planova prilagođavanja koji su usmereni na osiguranje bezbjednosti urbanih sredina. 

M.L.

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Kako klimatske promjene utiču na učestalost vremenskih nepogoda u Crnoj Gori?

ECO POLIS

Otkrivanje ključne veze između mikroba i skladištenja ugljenika

ECO POLIS

Septembar je bio najtopliji mjesec u istoriji