Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Povodom 5. juna Svjetskog dana zaštite životne sredine u vrtću održano predavanje i eko kviz

Djeca kroz igru učila o zaštiti životne sredine

Predstavnici Agencije za zaštitu životne sredine juče su posjetili JPU ,,Đina Vrbica” iz Podgorice u okviru Programa Eko škole a povodom 5. juna Svjetskog dana zaštite životne sredine i održali edukativno predavanje i eko kviz.

Kako navode u saopštenju iz Agencije za zaštitu životne sredine, održali su edukativno predavanje a nakon toga, eko-kviz za predstavnike pet vaspitnih jedinica iz pomenutog Programa: VJ ,,Đina Vrbica”, koja je bila domaćin, i to: VJ ,,Dragan Radulović”, VJ ,,Poletarac”, VJ ,,Mogli” i VJ ,,Leptirić”.

Kako dodaju, zahvaljujući se na pozivu, i izražavajući zahvalnost , na prilici da Agencija za zaštitu životne sredine nakon dugogodišnje uspješne saradnje sa pomenutom ustanovom – koja datira više od decenije, ponovoučestvuje u današnjem programu, obratio se djeci i vaspitnom osobljum Bojan Bašanović, istakavši da je nesumnjiv značaj ekološkog vaspitanja i obrazovanja, pogotovo u predškolskom uzrastu.

-Posebno nas raduje činjenica da su Uprava i vaspitači prepoznali značaj programa ekološke edukacije i vaspitanja koji su u kontinuitetu prisutni i implementiraju se kroz Program Eko škole i drugim programima koje realizuje ova ustanova – istakao je Bašanović.

Edukativno predavanje održano u vrtiću – Foto: Agencija za zaštitu životne sredine

On je podsjetio da ekološko vaspitanje i obrazovanje u predškolskom uzrastu ima ključnu ulogu u razvoju djece, zbog njihove radoznalosti, kao i potrebe da budu otvorena i sposobna da komuniciraju, ekološko vaspitanje im omogućava da razumiju svijet oko sebe i razvijaju važne životne vještine.

-Pored prezentacije za djecu predškolskog uzrasta organizovan je i Eko kviz u kojem je učetvovalo više od pedesetoro djece podjeljenih u pet ekipa. Djeca su kroz igru i razgovor i neposrednu interakciju sa prezenterima i vaspitačimaupoznati sa osnovnim ekološkim pojmovima i terminima proširivši njihova već postojeća znanja, koja su u eko kvizu imala prilike i da pokažu – dodao je Bašanović.

Koordinatorka Programa Eko škole ispred JPU Đina Vrbica, Nataša Jovićević, zahvalila je Agenciji za zaštitu životne sredine što u kontinuitetu podržava realizaciju aktivnosti na ekološkoj edukaciji i razvijanju ekološke svijesti djece i odraslih.

– Podijeljeni promotivni materijal će svakako dobro doći za sticanje novih znanja, na čemu se posebno zahvaljujemo, kao i poklonu za našu biblioteku, knjizi “Crna Gora između planina imora, pejzaž i biodiverzitet”.Ovakvoj i sličnim saradnjama nadamo se i ubuduće, a na zadovoljstvo naše djece i svih nas. Ovo su mali koraci za male ljude koji su naša budućnost – dodala je Jovićević.

Krajnji cilj takvog načina edukacije koji Agencija za zaštitu životne sredine praktikuje od svoga osnivanja, jeste da djeca, mladi ljudi i građani Crne Gore shvate da briga o životnoj sredini mora biti naša svakodnevna obaveza i da svi mi imamo ličnu odgovornost za nju.

Kao rezultat saradnje sa Asocijacijom eko vrtića, Zavodom za školstvo, NVO Zelenim talasom i  TV e, koja je pokazala interesovanje za cijeli ovaj koncept, počev od jeseni planirali su, kako su kazali iz Agencije, realizaciju eko kviza, u predškolskim ustanovama. Poziv za učešće u ovom događaju, biće upućen svim, kako državnim tako i privatnim vrtićima.

Djeci će biti  postavljana pitanja iz oblasti ekologije, prilagođena njihovom uzrastu.

-Smatramo da ova inicijativa može imati značajan uticaj na podizanje ekološke svijesti kod djece predškolskog uzrasta, te da bi njegova organizacija bila  izuzetno korisna za naše društvo i zajednicu – zaključuju iz Agencije.

Prir. M.V.

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Djeca kroz igru učila o zaštiti životne sredine