Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Međunarodna naučna saradnja za održivi razvoj

Danas se obilježava svjetski dan nauke

Svjetski dan nauke, koji se obilježava svakog 10. novembra, naglašava značajnu ulogu nauke u društvu i potrebu da se šira javnost uključi u debate o novim naučnim pitanjima. Takođe naglašava važnost i relevantnost nauke u našem svakodnevnom životu. 

Njegov puni naziv je Svjetski dan nauke za mir i razvoj i ovo vam govori više o njegovoj misiji da pomogne u uspostavljanju saradnje između naučnika koji žive na mjestima koja su u sukobu. Ili prema njihovim riječima:

„Pošto nijedna zemlja ne može sama da postigne održivi razvoj, međunarodna naučna saradnja doprinosi, ne samo naučnim saznanjima već i izgradnji mira.”

Istraživač biolog koji analizira biološki dijapozitiv za poljoprivrednu ekspertizu pomoću mikroskopa. Izvor: www.freepik.com

Svjetski dan nauke za mir i razvoj ima za cilj da obezbijedi da građani budu informisani o razvoju nauke. Takođe naglašava ulogu koju naučnici imaju u širenju našeg razumijevanja izuzetne, krhke planete koju nazivamo domom i u tome da naša društva učinimo održivijim.

Dan nudi priliku da se mobilišu svi akteri oko teme nauke za mir i razvoj – od državnih službenika preko medija do učenika. 

Tema Svjetskog dana nauke 2022. je „Budućnost nauke, tehnologije i inovacija: uticaji na obrazovanje, vještine i rad“.

Pametni robotski farmer koji prska đubrivo po povrću. Izvor fotografije: www.freepik.com

„Potrebno nam je više osnovnih nauka da bismo postigli Agendu 2030. i njenih 17 ciljeva održivog razvoja“, primijetila je Generalna skupština Ujedinjenih nacija u decembru 2021. Istina je da udio domaćih troškova istraživanja posvećenih osnovnim naukama uveliko varira od zemlje do zemlje. Prema podacima UNESCO-ovog Izvještaja o nauci za 2021. za 86 zemalja, neke posvećuju manje od 10% svojih troškova istraživanja osnovnim naukama, a druge više od 30%.

Posjedovanje kapaciteta u osnovnim naukama je u interesu i razvijenih zemalja i zemalja u razvoju, s obzirom na potencijal za aplikacije za podsticanje održivog razvoja i podizanje životnog standarda.

Kako je nastao Svjetski dan nauke za mir i razvoj?

Organizacija fokusiranog događaja u vezi sa posvećenošću nauci i društvu bio je jedan od pozitivnih ishoda Svjetske konferencije o nauci 1999. godine u Budimpešti. Smatralo se da je to prilika da se svake godine reafirmiše posvećenost postizanju ciljeva proklamovanih u Deklaraciji o nauci i korišćenju naučnog znanja i da se prate preporuke Naučne agende: Okvir za akciju.

UNESCO to takođe vidi kao priliku da orijentiše proširenu naučnu zajednicu (uključujući vladine aktere) oko zajedničkih ciljeva i vrijednosti, poput mira u svijetu i iskorjenjivanja siromaštva. Nadamo se da će, bližim usklađivanjem nauke sa društvenim ciljevima, naučnici biti osnaženi da rade zajedno za dobrobit svih. 

Obrazloženje obilježavanja Svjetskog dana nauke za mir i razvoj ima svoje korijene u važnosti uloge nauke i naučnika za održiva društva i u potrebi da se građani informišu i uključe u nauku. U tom smislu, Svjetski dan nauke za mir i razvoj pruža priliku da se široj javnosti pokaže značaj nauke u njihovim životima i da se uključi u diskusiju. Takav poduhvat takođe donosi jedinstvenu perspektivu globalnoj potrazi za mirom i razvojem.

Solarni paneli. Izvor fotografije: www.freepik.me

Prvi Svjetski dan nauke za mir i razvoj obilježen je širom svijeta 10. novembra 2002. godine pod pokroviteljstvom UNESCO-a. U proslavi su učestvovali brojni partneri, kao što su vladine, međuvladine i nevladine organizacije, UNESCO nacionalne komisije, naučne i istraživačke institucije, profesionalna udruženja, mediji, nastavnici prirodnih nauka i škole.

Na samom kraju ciljevi Svjetskog dana nauke su podići svijest o tome kako nauka može doprinijeti mirnijoj i održivijoj globalnoj zajednici, da se ​​zalaže za transnacionalnu naučnu zajednicu, obnavljanje interesovanja za nauku i tehnologiju, posebno kao način za dobrobit društva i skrenuti pažnju na izazove sa kojima se suočava naučna zajednica, u svim djelovima svijeta.

Prir. N.B.

Izvor: www.un.org

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Utvrđen Predlog zakona o korišćenju energije iz OIE

ECO POLIS

BEOGRAD: Značajna uloga profesionalnih upravnika u povećanju energetske efikasnosti stambenih zgrada

ECO MNE

Zakon o korišćenu energije iz OIE u finalnoj fazi, uskoro pred poslanicima