Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Na koji način kuvanje utiče na kvalitet vazduha

Da li organske aerosoli imaju uticaj na životnu sredinu?

Organske aerosoli – poput onih koji se oslobađaju tokom kuvanja obroka – mogu ostati u atmosferi nekoliko dana zbog nanostruktura koje formiraju masne kisjeline prilikom ispuštanja u vazduh.

Identifikovanjem procesa koji kontrolišu kako se ove aerosoli transformišu u atmosferi, naučnici će moći bolje da razumiju i predvide njihov uticaj na životnu sredinu i klimu.

U studiji objavljenoj u časopisu Atmosferska hemija i fizika (Atmospheric Chemistry and Physics), naučnici su bili u mogućnosti da analiziraju određena molekularna svojstva koja kontrolišu koliko se brzo emisije aerosoli mogu razgraditi u atmosferi.

Zatim, koristeći teorijski model u kombinaciji sa eksperimentalnim podacima, tim je bio u stanju da predvidi koliko vremena aerosoli koje su nastale tokom kuvanja mogu ostati prisutne u životnoj sredini.

Aerosoli u vazduhu | Foto: aerosol.si

Ove vrste aerosoli su dugo bile povezane sa lošim kvalitetom vazduha u urbanim sredinama, ali je njihov uticaj na klimatske promene koje je uzrokovao čovjek teško procijeniti. Razlog za to je raznovrsnost molekula koji se nalaze u aerosolima i njihove različite interakcije sa okolinom.

Vodeći autor studije, dr Kristijan Pfrang, sa škole za geografiju, nauke o Zemlji i životnu sredinu Univerziteta u Birmingemu, rekao je: „Aerosoli čije je poreklo nastanka u kuvanju čine do 10 odsto emisija PM čestica u Velikoj Britaniji. Pronalaženje tačnih načina da se predvidi njihovo ponašanje daće nam mnogo preciznije metode da ustanovimo njihov doprinos klimatskim promenama.”

Istraživanje je finansirao Savjet za istraživanje prirodne sredine, a podaci su dobijeni i analizirani korišćenjem računarskog alata visokih performansi pod nazivom BlueBEAR, razvijenog na Univerzitetu u Birmingemu. BlueBEAR koristi neke od najnovijih tehnologija za brzo procesuiranje velike količine podataka uz minimiziranje potrošnje energije korišćenjem direktnog hlađenja uređaja vodom. 

Prir. M.L.

Izvor: www.sciencedaily.com

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Pljevlja i Bijelo Polje u top 10 najzagađenijih gradova u Evropi

ECO MNE

Počinje projekat energetske efikasnosti u domaćinstvima, a za građane 8,8 miliona eura, manji troškovi i veći komfor

ECO MNE

U martu vazduh čistiji u svim regijama u odnosu na februar