Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Da li je ledena zima u Teksasu povezana sa klimatskim promjenama?

Ekstremno hladno vrijeme u Teksasu dovelo je do toga da su milioni ljudi već danima bez struje, grijanja i vode. Zvaničnici ove države izdali su upozorenje na katastrofu, poručujući stanovnicima da se pripreme jer snabdijevanje električnom energijom neće biti normalizovano do vikenda.

Nezavisno od toga da li su klimatske promjene krivac ili ne, mjesta sa blagom klimom treba da budu spremna za ekstremnije vremenske uslove.

Stanovnici Teksasa ne nose često skafandere i čizme za snijeg. Temperature u većem dijelu države rijetko padaju ispod pet stepeni Celzijusa tokom zime. Ekstremna hladnoća prošle nedjelje, koja je donijela snežne oluje i mjestimično spustila termometre do -18 stepeni, izazvala je haos u Teksasu.

Velika potrošnja električne energije dovela je da iskakanja sistema, pa su vlasti uvele povremene restrikcije kako bi osigurali napajanje bolnica, policijskih i vatrogasnih stanica.

Predsjednik Džo Bajden proglasio je vanredno stanje. Po prvi put su u 254 okruga, u kojima živi skoro 29 miliona ljudi, na snazi upozorenja na zimsku oluju.

Trenutnu hladnoću Teksašana izazvalo je brzo zagrijavanje u stratosferi, drugom najnižem dijelu atmosfere, 8-50 km (5-30 milja) iznad Arktika.

Naglo zagrijavanje stratosfere uzrokuje slabljenje polarnog vrtloga, prstena hladnog vazduha koji okružuje polove, spuštajući ga na taj način na niže geografske širine.

Nije nepobitno dokazano da su ovakvi događaji direktno povezani sa klimatskim promjenama, ali su sve glasnije poruke stručnjaka koje upućuju na neophodnost promjene ljudskog ponašanja prema Planeti.

Pratite ECOPORTAL.ME na Instagramu

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO POLIS

Ljeto 2022. godine najtoplije u Evropi od kada postoje mjerenja

ECO MNE

Jesen će zavisiti od hidroloških uslova, Vlada će predložiti plan štednje struje

ECO MNE

Na koji način su klimatske promjene povezane sa pojavom poplava i suša