Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Film o biodiverzitetu sjevera Crne Gore

CZIP: “BioVal – na valovima prirode”

Koliko je sjever Crne Gore bogat životinjskim i biljnim svijetom, mnogi od nas nisu čak ni svjesni, ali očuvanje tih ljepota je zadatak svih nas. Iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica – CZIP su odlučili da te ljepote ovjekovječe kratkim filmom koji to bogatstvo objedinjuje na jednom mjestu.

Durmitor. Foto: ©Marija Šoškić Popović

“Filmom o vrijednostima biodiverziteta sjevernog regiona Crne Gore željeli smo da u nekoliko minuta objedinimo bogatstvo sjevera, prenesemo naše utiske sa terena i emocije koje priroda budi u nama. Cilj nam je da na ovaj način upoznamo što veći broj građana i građanki sa važnim područjima na sjeveru, da prikažemo čistu, netaknutu prirodu, poput dominantnih planinskih vrhova Prokletija, Durmitora, šuma Visitora i Zeletina, kanjona Pive, Tare, Sušice i mnogih drugih nevjerovatnih područja” – poručuju iz CZIP.

Ne treba zaboraviti da su na ovim prostorima mnoge životnjske vrste postojale dugo prije nas, pa im zato treba odati počast i poštovati njihova prirodna staništa. 

Divokoza (Rupicapra rupicapra). Foto: ©Marija Šoškić Popović

“Želja nam je da podsjetimo da su ova staništa od izuzetne važnosti jer predstavljaju dom za one najsnažnije i najizdržljivije biljne i životinjske vrste, poput tetrijeba koji ranom zorom u četinarskim šumama izvode svoje paradne igre praćene kuckanjem djetlića i melodijom kosova. Nadamo se da ćemo ovim putem, kroz spoj umjetnosti i prirode, podsjetiti na bogatstvo koje nam je dato i podstaći mnoge da ujčestvuju u misiji očuvanja biodiverziteta i zaštite prirode Crne Gore“ – dodaju iz CZIP.

Tetrijeb gluhan (Tetrao urogallus). Foto: ©Jure Novak

Pomenuti filmovi premijerno su prikazani 28. oktobra 2022. na otvaranju izložbe fotografija “BioVal – na valovima prirode” u Dvorcu Petrovića u Podgorici. Premijera je, uz izložbu fotografija, zvanično bila i poslednja projektna aktivnost, čime je nakon 21 mjesec obilježen kraj BioVal projekta. 

Projekat je počeo u februaru 2021. godine, a omogućio je realizaciju brojnih aktivnosti, kako onih koje CZIP tradicionalno sprovodi, poput prstenovanja ptica na Marezi, tako i mnogih novih. 

Tokom BioVal projekta su održani na desetine radionica u vrtićima i školama i edukovano na stotine đaka. Organizovano je tradicionalno prstenovanje ptica na edukativnoj stanici Mareza u trajanju od 17 dana. Samom događaju je prisustvovalo je više od 500 učesnika, a prstenovano 1674 jedinke, i time postavljen novi rekord.

CZIP je takođe učestvovao u kampanji Evropske kuće o biodiverzitetu kroz organizaciju izleta za osnovce i  podstakli su građane da učestvuju u građanskoj nauci kroz “Ćukovanje” – prebrojavanje sove ćuk na teritoriji Podgorice i “Bubo night” – prebrojavanje velike ušare na Rumiji i primorju.

Pored toga, razvili su alat za učešće u građanskoj nauci – mobilnu aplikaciju BioVal – Urbana priroda, sa ciljem upoznavanja biljnih i životinjskih vrsta gradskih sredina i prikupljanje važnih podataka od strane građana.

Uputili su tri specifična poziva na akciju (Call To Action – CTA) gdje su pozvali škole, institucije, kompanije, NVO i stanovništvo da im pokažu na koji način recikliraju, a najvrednije i najkreativnije su nagradili sadnicama, izletima, reciklažnim kantama i dječjim biciklima. Ujedno su organizovali i kamp za mlade u Crkvičkom polju i školu u prirodi na Prokletijama. 

Na kraju svega su pripremili 3 filma o bogatstvu prirode sjevernog, centralnog i južnog regiona Crne Gore. 

Film o sjevernom regionu možete pogledati ovdje: 

Prir. N.B.

Izvor: Centar za zaštitu i proučavanje ptica

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

CZIP: Očuvanje Ulcinjske solane jedan od ključnih faktora za ulazak u EU

ECO MNE

Edukativna stanica “Zeta” – Nova oaza znanja i očuvanja prirode

ECO POLIS

Evropski parlament usvojio zakon o zaštiti biodiverziteta Evrope