Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Crnogorskoj privredi dostupno 100.000 eura za sufinansiranje projekata OIE

Crnogorskoj privredi i poljoprivredi dostupno je 100.000 eura za sufinansiranje projekata koji podstiču unapređenje energetske efikasnosti i upotrebu obnovljivih izvora energije (OIE). 

Sufinansiranje bespovratnim sredstvima predviđeno je Sporazumom o finansiranju između Fonda za zaštitu životne sredine – Eko fonda i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj – koji su danas potpisali stalna predstavnica UNDP, Danijela Gašparikova i direktor Eko fonda, Jovan Martinović. 

Podrška poslovnim inicijativama usmjerenim na dekarbonizaciju crnogorske ekonomije omogućena je kroz program subvencija namijenjenih mikro, malim i srednjim preduzećima i poljoprivrednim proizvođačima spremnim da investiraju u nabavku i instalaciju solarnih fotonaponskih sistema za proizvodnju električne energije. 

Program ima za cilj da podstakne na veću upotrebu čiste energije i poboljšanje energetske efikasnosti, što će dovesti do smanjenja emisija CO2 i omogućiti uštede u troškovima za energiju u sektoru mikro, malih i srednjih preduzeća u Crnoj Gori. 

Pored toga, program će promovisati koncept „prozjumera“ – poslovnih subjekata koji istovremeno troše i proizvode električnu energiju – koristeći solarnu energiju.

Stalna predstavnica UNDP, Danijela Gašparikov istakla je da  sporazum naglašava  zajednički fokus – a to je podrška poslovnim subjektima da usvoje čiste tehnologije u borbi protiv klimatskih promjena, čime će doprinijeti posvećenosti Crne Gore da ostvari zacrtane ciljeve smanjenja gasova sa efektom staklene bašte do 2030. godine i krene ka održivom ekonomskom oporavku.

-Svaki napor da se postigne dekarbonizacija ekonomije – na globalnom ili nacionalnom nivou – moguć je ako je privatni sektor pokretač ovih napora. Zeleni ekonomski oporavak ne bi trebalo da bude samo lijepa, već prije svega, ekonomski pametna stvar. S tim u vezi, javne politike imaju ključnu ulogu u stvaranju povoljnog ambijenta za podsticanje poslovne zajednice da usvoji inovacije koje će doprinijeti smanjenju štetnih emisija. Očekujem da će poslovna zajednica pokazati interesovanje i motivaciju da učestvuje u ovom programu i predložiti puno novih ideja i rešenja. Vjerujem da će ovaj i slični programi postati kamen temeljac Vladinih strategija i politika koje omogućavaju postizanje dugoročnih ciljeva u kontekstu Pariškog sporazuma, Evropskog zelenog sporazuma i UN-ovih ciljeva održivog razvoja – rekla je Gašparikova.

Direktor Eko fonda, Jovan Martinović istakao je da ,,Eko fond u maniru posvećenog partnera produbljuje i ojačava svoju poslovnu saradnju sa UNDP-om, na način sticanja povjerenja u svoje poslovne i organizacione sposobnosti, koje UNDP i ovoga puta sa lakoćom prepoznao i omogućio finansijska sredstva Eko fondu za realizaciju projekta nabavke i instalacije fotonaponskih panela za privredu i poljoprivredu”. 

-S toga, velika je čast Eko fondu da uz sebe ima pouzdanog partnera, koji bez obzira na izazovna vremena i okolnosti u kojima poslujemo, danas potpisuje Sporazum o saradnji i time još jednom potvrđuje uspješan nastavak poslovne saradnje. Obezbijeđena sredstva u vidu granta Eko fond će plasirati kroz subvencije privredi za realizaciju projekta solarnih panela. Takođe, ovo predstavlja početak planiranih aktivnosti Eko fonda za 2021. godinu, pored prethodno otpočetog projekta za subvencionisanje nabavke električnih i hibridnih vozila u oblasti energetske efikasnosti, a preostali projekti u pomenutoj oblasti namijenjeni građanima biće u skoroj budućnosti otpočeti – kazao je Martinović.

Program subvencija će kroz povećanje energetske efikasnosti i sigurnosti u snabdijevanju, te kroz afirmaciju korišćenja obnovljivih izvora energije dati važan podsticaj  niskokarbonskom razvoju i ekonomskom oporavku zemlje.

Foto ilustracija: Vox, mina.

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Utvrđen Predlog zakona o korišćenju energije iz OIE

ECO MNE

Zakon o korišćenu energije iz OIE u finalnoj fazi, uskoro pred poslanicima

ECO MNE

Integracija tržišta najjeftiniji i najefikasniji put do energetske tranzicije