Crna Gora primljena u PPCA – međunarodni savez država posvećen prelasku na obnovljive izvore energije

Ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić učestvovao je na online samitu Powering PastCoal Alliance (PPCA) prilikom koga je Crna Gora primljena u punopravno članstvo. PPCA  je koalicija nacionalnih i podnacionalnih vlada, preduzeća i organizacija koje rade na unaprjeđenju zelene energetske tranzicije, odnosno prelasku proizvodnje energije sa fosilnih goriva na obnovljive izvore energije.

Bojanić se zahvalio učesnicima samita zbog prijema Crne Gore u ovu organizaciju, istakavši važnost prelaska na obnovljive izvore energije i smanjenje emisije ugljen dioksida.

Kako je saopšteno iz Ministarstva kapitalnih investicija, prihvatanjem preporuka partnera iz Evropske Unije, definisani su strateški ciljevi i politika uključivanja obnovljivih izvora energije u energetski sistem Crne Gore.

-Kao glavni problem realizaciji ovih ciljeva ostaje TE Pljevlja, čiji je instalirani kapacitet 225 MW a godišnja proizvodnja 1.300 GWh što čini oko 40% ukupne proizvodnje električne energije u Crnoj Gori, a uz to predstavlja bitan socio-ekonomski faktor za čitav sjeverni region. Zbog svega toga, prelazak na obnovljive izvore energije uz istovremeno očuvanje stabilnih socio-ekonomskih uslova, predstavlja glavni izazov za Vladu Crne Gore i društvo u cjelini – navodi se u saopštenju.

Ipak, kako dodaju, očekuje se da u narednih 15 godina, investiranjem u obnovljive izvore energije i energetske rezerve, obezbijedi neophodan nivo proizvodnje energije i stabilnost energetskog sistema Crne Gore u cjelini, uz istovremeno vođenje stabilne socio – ekonomske politike.

Bojanić je izrazio posvećenost Crne Gore zelenoj tranziciji, navodeći da očekuju da će prelazak proizvodnje energije sa fosilnih goriva na obnovljive izvore biti završen do 2035. godine.

Prir. M.L.

Foto ilustracija: MiBiz

Čitajte još

Leave a Reply

Your email address will not be published.