Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Crna Gora planira da do 2030. godine smanji emisiju gasova sa efektom staklene bašte za 35%.

Crna Gora je ažurirala svoj nacionalno utvrđeni doprinos (NDC) i obavezala se da do 2030. godine smanji emisiju gasova sa efektom staklene bašte za 35%.

Vlada je 3. juna 2021. godine usvojila Izvještaj za pripremu ažuriranog nacionalnog utvrđenog doprinosa (NDC) iz 2020. godine.

Ažurirani nacionalni utvrđeni doprinos (NDC) je obaveza preuzeta prema Okvirnoj Konvenciji Ujedinjenih nacija o klimatskim pomjenama (UNFCCC) po Pariskom sporazumu, i predstavlja obavezivanje da se emisije gasova sa efektom staklene bašte smanje za 35% do 2030. godine. 

Scenario emisija po NDC-u predviđa smanjenje emsija od 35% u poređenju sa nivoom emisija iz 1990. godine, koja se smatra referentnom.

NDC koji je Crna Gora izradila je pravedan i ambiciozan i ima za cilj da obezbijedi dodatno smanjenje nacionalnih emisija gasova sa efektom staklene bašte (GHG), a da istovremeno zadovolji potrebe zemlje za ekonomskim razvojem, omogućavajući na taj način izvodljivo kretanje u pravcu dugoročne dekarbonizacije.

Oporavak crnogorske ekonomije i prilagođavanje postpandemijskom periodu podrazumijeva strukturne reforme, inovativne modele poslovanja i investicije za čiju će održivost važan preduslov biti smanjenje emisije GHG.

Jedan od načina za smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte je izgradnja postrojenja za proizvodnju električne energije koji koriste obnovljive izvore. 

Idejni projekat za jedno od takvih postrojenja u Crnoj Gori, HE  „Komarnica“ biće završen u novembru ove godine.

Projekat buduće HE „Komarnica“ podrazumijeva izgradnju čeone elektrane u kanjonu srednjeg toka rijeke Komarnice, na profilu Lonci, instalisane snage 172 MW sa lučno-betonskom branom visine 171 metar i kotom normalnog uspora 811 mnm.

Očekivana godišnja proizvodnja HE „Komarnica“ iznosiće i do 213 GWh električne energije, a biće ispoštovani svi standardi u oblasti zaštite životne sredine bez remećenja prirodnog režima voda i bez negativnih uticaja koji bi ugrožavali prirodni ambijent i korišćenje kanjona Nevidio.

Prir. M.L.

Izvor: gov.me, EPCG

Foto ilustracija: Park Prirode Piva

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO POLIS

Rekordan rast globalnih kapaciteta obnovljivih izvora u 2023. godini

ECO POLIS

Do 2026. polovina dobijene električne energije mogla bi da dolazi iz izvora sa niskim emisijama

ECO POLIS

Kineska kompanija Goldwind instalirala vjetroturbinu na moru od 16 MW za samo 24 sata