Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Crna Gora pala na 74. mjesto ekoloških zemalja

Crna Gora je zauzela 74. mjesto na listi ekoloških zemalja svijeta, pokazuje Indeks ekoloških preformansi (EPI). Rezultati ukazuju na to da se Crna Gora, kao ekološka država po ustavu, ne nalazi na zavidnom putu, saopštili su iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica.
-Samo prije četri godine nalazila se na 47 mjestu, što je i tada bilo obeshrabrujuće. Danas, ispred nje, imamo Sloveniju, Hrvatsku, Srbiju i Albaniju, što nije bio slučaj prethodnih godina. Na ovoj listi Crna Gora je na čak 74. mjestu, dok je Slovenija na 18. Hrvatska na 34. mjestu, Srbija na 45. i Albanija na 62. Mjestu – navode iz CZIP.
Prvo mjesto ekološke države zauzela je Danska, zatim Luksemburg, dok se na trećem mjestu našla Švajcarska.
EPI pruža pregled u globalno i pojednično stanje svake zemlje, na polju zaštite životne sredine. Kao takav, služi kao odličan podsticaj za rješavanje prisutnih problema u određenoj zemlji.
Ovaj sistem rangiranja razvili su univerziteti Jejl i Kolumbija u saradnji sa Svjetskim ekonomskim forumom, koji ima za cilj da mjeri ekološku i ekosistemsku vitalnost svake države.
-Ovaj indeks se koristi 15 godina, naročito u mjerenju postizanja Ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija i ispunjavanja obaveza međunarodnih sporazuma u oblasti klimatskih promjena. Indeks mjeri ekološku i ekosistemsku vitalnost svake države, i to uticajima na zdravlje čovjeka. Tako, obrađuju se podaci koji se odnose na kvalitet, odnosno zagađenje vazduha, dostupnost kao i kvalitet vode, izloženost rizicima od uticaja na zdravlje”, navode iz CZIP.
Uključeni su i podaci uticaja poljoprivrede, biodiverziteta i staništa, klimatskih promjena, šuma, ribarstva, vodenih resursa i tretman otpadnih voda.
Sveukupni rezultati pokazuju da trebamo razviti bolje aktivnosti na svim poljima, kako bi vratili eptitet ekološke države”, poručuju iz CZIP.

Izvor RTCG

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Ima li Crna Gora dovoljan broj postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda?

ECO MNE

GEFF na Zapadnom Balkanu: Domaćinstva u novom sjaju uz podršku programa energetske efikasnosti

ECO MNE

Energetski efikasne zgrade – održivi finansijski mehanizam