Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Koliki je napredak Crna Gora ostvarila na polju energetike i zaštite životne sredine?

Crna Gora je uložila napore i ostvarila napredak u oblastima životne sredine, klimatskih promjena, saobraćaja, energetike i regionalne politike, ali mora ubrzati reforme, zaključeno je na 14. sastanku Pododbora za saobraćaj, životnu sredinu, klimatske promjene, energetiku i regionalnu politiku između Crne Gore i Evropske komisije.

Akcioni plan za ispunjavanje završnih mjerila u poglavlju 27

Državni sekretar za ekologiju u Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Danilo Mrdak, istakao je da je Vlada Crne Gore, donošenjem Akcionog plana za ispunjavanje završnih mjerila u poglavlju 27 – Životna sredina i klimatske promjene u februaru ove godine, kao i pripremom Analize finansijskih potreba za ispunjavanje završnih mjerila u poglavlju 27, koja je u proceduri usvajanja, definisala jasne korake koje je neophodno preduzeti u narednom periodu. 

Mrdak je podsjetio da su, pored nastavka transpozicije pravne tekovine EU u nacionalno zakonodavstvo, posebno u oblastima industrijskog zagađenja, hemikalija, civilne zaštite i klimatskih promjena, postignuti značajni rezultati u oblasti kvaliteta vazduha i voda.

-U oblasti kvaliteta vazduha je pripremljen Program kontrole zagađivanja vazduha u skladu sa NEC Direktivom, kao i procjena troškova za sprovođenje mjera utvrđenih Programom, koji je dostavljen na mišljenje Evropskoj komisiji u martu ove godine. Takođe, u toku je i javna rasprava povodom Nacrta strategije upravljanja kvalitetom vazduha za period 2021-2029- kazao je Mrdak. 

Nacrti planova za upravljanje vodama

On je istakao da su u oblasti kvaliteta voda pripremljeni Nacrti planova upravljanja vodama na vodnom području dva sliva, Dunavski i Jadranski, čije usvajanje na Vladi je planirano za četvrti kvartal 2021, dok se, u okviru IPA projekta ,,Podrška implementaciji i monitoringu upravljanja vodama u Crnoj Gori” implementira nekoliko EU direktiva.

Katič

– Crna Gora je na Dan planete Zemlje, 22. aprila 2021, proglasila prvo zaštićeno područje u moru – park prirode Platamuni, a u toku je procedura za uspostavljanje još dva zaštićena područja u moru – Katič i ostrvo stari Ulcinj. Važno je istaći i da su ovogodišnjim budžetom obezbijeđena sredstva za nastavak terenskog rada vezanog za uspostavljanje Natura 2000 mreže – dodao je on.

On je istakao da se, najkasnije do septembra, očekuje angažman njemačkog eksperta, čiji rad će biti fokusiran na konkretan doprinos unapređenju zaštite i upravljanja parkom prirode Ulcinjska solana.

Ostrvo Stari Ulcinj

Rješavanje pitanja TE „Pljevlja”

Sekretarijat energetske zajednice podržao je fokusiranost Crne Gore na proces koji je Energetska zajednica pokrenula protiv Crne Gore, a vezano za dinamiku postepenog gašenja termoelektrane „Pljevlja”, u skladu sa Direktivom o velikim postrojenjima za sagorijevanje.

Direktor Sekretarijata energetske zajednice, Janez Kopač, i njegov zamjenik, Buschle, održali su radni sastanak sa državnim sekretarom za energetiku Markom Perunovićem i predstavnicima Elektroprivrede Crne Gore, predsjednikom Odbora direktora, Milutinom Đukanovićem i izvršnim direktorom Proizvodnje, Bojanom Đordanom, u prostorijama Sekretarijata Energetske zajednice u Beču. 

U fokusu sastanka bio je napredak Crne Gore u reformi energetskog sektora u skladu sa obavezama države proisteklim iz Sporazuma o Energetskoj zajednici.

Crnogorska delegacija izrazila je spremnost da implementira projekat Ekološke rekonstrukcije TE Pljevlja, koji je već započet, i to što je prije moguće, kako bi TE Pljevlja mogla raditi u skladu sa jasno definisanim direktivama Evropske unije koje se odnose na emisije.

Osim razgovora o solarnim i vjetroelektranama, jedna od tema sastanka bila su i dva ključna hidroenergetska projekta „Komarnica“ i „Kruševo“, čija ukupna instalisana snaga iznosi oko 260MW. U cilju implementacije ova dva projekta, Sekretarijat je pokazao veliko razumijevanje i punu podršku njihovom sprovođenju u okviru regionalne saradnje.

– Sekretarijat pozdravlja odlučnu posvećenost Crne Gore procesu tranzicije energije i usvajanju Nacionalnog plana za energetiku i klimatske promjene, kao i inicijativu o dinamici postepenog gašenja termoelektrana koje rade na ugalj – saopšteno je iz EPCG-a.

Sekretarijat je saglasan da nastavi pružanje podrške Crnoj Gori, naročito u pogledu razvoja nedostajućih sekundarnih zakonskih propisa o obnovljivoj energiji, uticaju na životnu sredinu koji imaju projekti koji se odnose na hidroelektrane, kao i uticaju na društvenu zajednicu i životnu sredinu koje predmetna tranzicija ima na lokalnom nivou u Pljevljima.

Prir: M.L.

Foto ilustracije: Share Montenegro 2. Mapio.net

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Eko karneval u Njegoševom parku

ECO MNE

Nove mogućnosti za održivi razvoj našeg regiona

ECO MNE

Crnogorske šume – nemjerljivo bogatstvo koje treba čuvati