Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Inicijalna radionica o klimatskim promjenama

Crna Gora će dobiti sistem za praćenje i monitoring podataka o klimatskim promjenama

Inicijalna radionica na temu projekata u oblasti klimatskih promjena, koju je organizovalo Ministarstvo ekologije uz finansijsku podršku Globalnog fonda za životnu sredinu, održana je prošle nedjelje uz učešće predstavnika institucija državne uprave, Univerziteta Crne Gore, Univerziteta Donja Gorica, naučne zajednice, Privredne komore, NVO sektora i UNDP-a.

Na radionici je zaključeno da je neophodno izgraditi snažne održive tehničke timove za adaptaciju, mitigaciju i finansije u oblasti klimatskih promjena i povećati angažman zainteresovanih strana kako bi se implementirale aktivnosti u dijelu uspostavljanja Nacionalnog sistema za Monitoring, izvještavanje i verifikaciju u oblasti klimatskih promjena (MIV) u Crnoj Gori.

Radionica o klimatskim promjenama | Foto: gov.me

Uz ispunjenje novih zahtjeva transparentnosti iz člana 13. Pariškog sporazuma, kao i obaveza Crne Gore prema Okvirnoj konvenciji Ujedinjenih nacija o promjeni klime, još jedan cilj projekta je jačanje i usklađivanje crnogorskih institucionalnih i regulatornih okvira uz promovisanje politika Crne Gore u oblasti klimatskih promjena, koja teži da bude usklađena sa politikama EU kako bi se uspostavio sistem neophodan za smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte.

Direktor projekta i sekretar Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Radovan Bojović, istakao je da ćemo realizacijom ovih projekata dodatno povećati efikasnost nacionalnih aktivnosti u oblasti klimatskih promjena i uspostaviti sinergiju sa drugim povezanim nacionalnim aktivnostima, politikama i mjerama, kako bi se postigao klimatski otporan i niskokarbonski razvoj. 

Jovana Drobnjak, menadžerka projekta, kazala je Ecoportalu da će ovi projekti ojačati institucionalne kapacitete na način što će se postojeći službenici dodatno edukovati o samim podacima i metodologijama za izvještavanje. Takođe, kako je kazala, napraviće se međuinstitucionalna saradnja.

-Informacije koje budemo dobijali iz tog sistema neće služiti samo za izvještavanje prema konvencijama i međunarodnim organizacijama, već će biti osnov za donošenje odluka ne samo održivog razvoja već i u drugim sektorima pivrede – kazala je ona.

Crna Gora je jedna od država koja je kroz program podrške transparentnosti dobila podršku za uspostavljanje sistema za monitoring, verifikaciju i praćenje podataka za klimatske promjene.

Na radionici su predstavljeni projekti: ,,Jačanje crnogorskog nacionalno utvrđenog doprinosa (NDC) i Akcija prilagođavanja transparentnosti kroz Inicijativu za izgradnju kapaciteta transparentnosti” i ,,Četvrta nacionalna komunikacija i prvi dvogodišnji izvještaj o transparentnosti Crne Gore ka Okvirnoj konvenciji Ujedinjenih nacija o promjeni klime”.

M.L.

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Obnavljanje crnogorskih šuma sa 500.000 novih sadnica četinara

ECO POLIS

Obilježena prva godišnjica od prekoračenja klimatskog praga od 1,5 stepeni Celzijusa

ECO POLIS

Januar  2024. najtopliji u istoriji