Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Sastanak Pododbora za saobraćaj, energetiku, životnu sredinu, klimatske promjene i regionalnu politiku u Briselu

Crna Gora aktivno radi na sprovođenju Akcionog plana za ispunjavanje završnih mjerila u Poglavlju 27

Crna Gora aktivno radi na sprovođenju Akcionog plana za ispunjavanje završnih mjerila u Poglavlju 27 – Životna sredina i klimatske promjene, kazao je državni sekretar za ekologiju u Ministarstvu turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, Nenad Vitomirović, na završnom 17. sastanku Pododbora za saobraćaj, energetiku, životnu sredinu, klimatske promjene i između Evropske unije (EU) i Crne Gore.

Vitomirović je, kao član pregovaračkog tima zadužen za Klaster 4 i šef radne grupe za Poglavlje 27, kopredsjedavao sastankom Pododbora u Briselu.

Na Pododboru je razmatran napredak u oblastima koje pokrivaju poglavlja 14. Saobraćajna politika, 15. Energetika, 22. Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata i 27. Životna sredina i klimatske promjene.

Predstavnici Ministarstva turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera su sa ostalim predstavnicima institucija i nadležnih ministarstava na dvodnevnom sastanku predstavili postignute rezultate i aktivnosti, kao i preduzete mjere u cilju jačanja administrativnih kapaciteta.

Sa predstavnicima EK razmijenjena su mišljenja u pogledu ispunjenja zahtjeva koji proističu iz evropske agende za poglavlja u sastavu Klastera 4.

Sastanak u Briselu – Foto: MERT

-Crna Gora aktivno radi na sprovođenju Akcionog plana za ispunjavanje završnih mjerila u Poglavlju 27 – Životna sredina i klimatske promjene. Intenzivirane su aktivnosti i za ostala poglavlja ovog klastera, kako bi se što prije ispunila završna mjerila – istakao je Vitomirović.

Glavni pregovarač, Predrag Zenović je, otvarajući sastanak Pododbora, kazao da Crna Gora ulaže kontinuirane napore u pravcu usklađivanja crnogorskog zakonodavstva sa evropskim propisima u oblasti saobraćaja, energetike, životne sredine i klimatskih promjena, te regionalne politike.

Zamjenica šefa Jedinice za Crnu Goru i Srbiju u Generalnoj direkciji za susjedsku politiku i politiku proširenja, Sindi van den Bogert, je konstatovala da se sastanak Pododbora odvija u vrlo dinamičnom kontekstu procesa pristupanja Crne Gore EU, te da je u proteklih šest mjeseci prisutan snažan fokus obje strane na sprovođenju reformi u oblasti vladavine prava, pravosuđa i ispunjavanju privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24.

Sa Međuvladinom konferencijom posvećenoj poglavljima 23 i 24 biće potvrđeno da je Crna Gora ponovni predvodnik u pregovaračkom procesu, te da će vrata za privremeno zatvaranje poglavlja biti otvorena.

Izvor: RTCG

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Jun 2024. najtopliji u istoriji mjerenja

ECO MNE

Najveća prijetnja za biodiverzitet su sječa šuma i klimatske promjene

ECO MNE

Klimatske promjene uticale na sniježni pokrivač, ali i na vodostaje rijeka