Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Susret ministara energetike u okviru Energetske zajednice

CGES usmjeren ka snažnijoj regionalnoj saradnji na polju sigurnosti napajanja električnom energijom

Crnogorski elektroprenosni sistem trebao bi da inicira snažniju regionalnu saradnju operatora prenosnih sistema regiona kako bi se u što većoj mjeri izbjegli poremećaji u napajanju električne energije, kakav nas je zadesio 21. juna, saopštio je ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović.

On je to poručio na neformalnom ministarskom sastanku u Banja Luci, na kojem je održan susret ministara energetike u okviru Energetske zajednice.

Mujović na sastanku sa Lorkovskim – Foto: gov.me

Čelni čovjek Energetske zajednice, Artur Lorkovski, podrẓ̌ao je ideju da crnogorski elektroprenosni sistem inicira snažniju regionalnu saradnju operatora prenosnih sistema regiona, a kako bi se povećala sigurnost snabdijevanja potrošača regiona.

– Osnovna ideja, a ujedno i međukorak dok zemlje regiona ne transponuju evropske regulative i uspostave koordinisano računanje prekograničnih kapaciteta i sigurnosti (CCR i SOR), je da se omogući sprovođenjenje redispečinga (koordinisana promjena proizvodnje elektrana u cilju upravljanja mrežnim zagušenjima) kao jedne od remedijalnih mjera. Ovo bi podrazumijevalo još veći stepen regionalne koordinacije i saradnje na polju sigurnosti napajanja regiona električnom energijom – navode u saopštenju.

Prir. M.V.

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

CGES usmjeren ka snažnijoj regionalnoj saradnji na polju sigurnosti napajanja električnom energijom

ECO MNE

Povezivanje Crne Gore sa jedinstvenim tržištem električne energije Evropske Unije postaje realnost

ECO MNE

Litijum-jonske baterije glavno rješenje za skladištenje električne energije