Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Budućnost građanske energije: Održive lokalne energetske zajednice

Opština Tuzi organizovala je konferenciju i radionicu u okviru projekta „Budućnost građanske energije: Održive lokalne energetske zajednice – LEC” (eng. Civic energy future:  Sustainable local energy communities – LEC).

Cilj radionice bio je da se upostavi saradnja između Opštine Tuzi sa predstavnicima lokalne zajednice, zainteresovanih za buduću saradnju na temu energetske efikasnosti. Na konferenciji i radionici predstavljeni su primjeri, ali i ideje i prijedlozi za buduće projekte koji će se razvijati.

Predsjednik Opštine Tuzi, Nik Đeljošaj, kazao je da su oni vodeći partner LEC projekta.

Foto: Opština Tuzi – Nik Đeljošaj

-Strategija projekta zasnivaće se na aktivnom uključivanju građana u proces povećanja energetske efikasnosti, sa ciljem boljeg upravljanja i korišćenja energije u javnim zgradama, ali prije svega kroz proces uključivanja kako bi se implementirali sistemi za energetsku efikasnost u njihovim kućama, kao i na radnim mjestima – kazao je on.

Kako je dodao, Opština je u skladu sa ciljevima projekta pripremila nacrt LEC modela koji su potpisali i na taj način postavili temelje Lokalne energetske zajednice i njenog budućeg održivog razvoja.

Lejla Đoković, ekspert za upravljanje projektima u opštini Tuzi, rekla je da im je zadovoljstvo što su imali priliku da organizuju radionicu u okviru projekta pod nazivom „LEC-Lokalne energetske zajednice”, uz finansijsku podršku Evropske unije. 

Foto: Opština Tuzi – Lejla Đoković

-Na ovoj radionici ukratko smo predstavili iskustva drugih lokalnih energetskih zajednica sa primjerima i beneficije mjera energetske efikasnosti. LEC sporazum, odnosno sporazum o uspostavljanju Lokalne energetske zajednice, činiće korisnici/građani, javne institucije, istraživačke organizacije/univerziteti i privatne kompanije sa Opštinom – istakla je ona.

Biljana Gligorić, ekspertkinja za energetsku efikasnost u zgradarstvu, predstavila je benefite mjera energetske efikasnosti.

-LEC sporazum donosi okvir za saradnju unutar lokalne zajednice između različitih aktera, od lokalne samouprave do pojedinaca, preko NVO, javnih institucija i preduzeća, kao i privatnog sektora. LEC sporazum omogućava svim ovim akterima da zajednički planiraju aktivnosti ne temu energetske efikasnosti i da ih zajednički sprovode. Opština će dobiti bolji uvid u probleme i potrebe, a ostali akteri rješavanje istih – kazala je ona.

Ona je istakla i da je poštovanje energetski efiksanih standarda veoma važno. 

-U pitanju je oblast koja se, kao rijetko koja, može kvantifikovati, i samim tim se jasno mogu uočiti benefiti svih akcija koja preduzimamo. Manja potrošnja električne energije ili energenata za grijanje znači i manju potrošnju novca, prostori će nam biti ugodniji i topliji, a sredstva koja preostanu mogu se iskoristiti za druge potrebe. Kada se tome doda i korist za planetu koja se ogleda u manjoj potrošnji goriva i smanjenju štetnih emisija, priča je kompletna. Praktično nema loše strane na temu energetske efiksanosti, samo benefiti – istakla je Gligorić.

On je kazala i da praktično svaka kuća koja ima ugrađenu termoizolaciju na spoljašnjim zidovima i krovu u dovoljnoj debljini, ima zamijenjene prozore koji dobro dihtuju, ima grijanje na toplotnu pumpu ili kotao na pelet, koristi LED rasvjetu,…može se smatrati energetski efikasnim objektom. 

-Možemo to razdvojiti na visoko energetski efikasne ili manje efikasne, ali ovi su koraci neophodni kako bi uopšte razmatrali, ali i lakše razumjeli koncept i korake koje bi trebalo svaki dom da ispuni u cilju ulaska u kategoriju energetski efikasnih. Tranzicija ne može da se sprovede bez subvencija za energetsku efkasnost. Nedovoljna energetska efikasnost kuća nije samo krivica vlasnika, već cijelog društva – zaključila je Gligorić.

M.L.

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

Čitajte još

ECO POLIS

Kineska kompanija Goldwind instalirala vjetroturbinu na moru od 16 MW za samo 24 sata

ECO POLIS

Portugal ostvaruje ciljeve zelene tranzicije: Rekordnih 6 uzastopnih dana obnovljive energije

ECO POLIS

Izvještaj: Zapadni Balkan ne čini dovoljno da smanji zavisnost od uglja